1.2 C
Bistrița
luni, noiembrie 25, 2024

Rostul de dimineață: Curiozități despre 1 iunie, ziua internațională a copilului

1 iunie a fost desemnată ca Ziua Copilului” acum peste 70 de ani, la Moscova. La propunerea unei organizații internaționale de femei, apropiată de mișcarea comunistă. Doar câteva zeci de țări sărbătoresc însă Ziua Copilului pe 1 iunie.

Începuturi religioase, prin 1856…

Cele mai vechi informații despre o „zi a copilului” datează din 1856, relatează Hot News. În Massachusetts, pastorul Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna iunie a acelui an. Pastorul a numit acea zi „Rose Day”.

Mai târziu a fost numită „Flower Sunday” și apoi „Children’s Day” (Ziua copiilor). A fost necesar să mai treacă aproape un secol, până când Ziua Copilului să se răspândească pe tot globul.

Pastorul Charles Leonard susținea că în această zi ar trebui să fie ținută o slujbă specială cu rugăciuni. Părinții trebuiau să se angajeze atunci că își vor crește copiii în buna tradiție creștinească.

Turcia a fost prima țară care a avut o ”zi a copilului”, încă din 1920, când acestă zi a fost stabilită pe 23 aprilie. Părintele statului turc, Mustafa Kemal Atatürk, a justificat existența acestei zile printr-o declarație din 1929. Pe 23 aprilie, în Turcia se organizează festivaluri la care sunt invitați copii din alte țări.

În 1925, într-o conferință despre bunăstarea copiilor, la Geneva, a fost proclamată Ziua Internațională a Copiilor (International Children’s Day).

La început a fost Ziua internațională pentru protecția copilului

Federația Democratică Internațională a Femeilor a stabilit în 1949, după o întâlnire la Moscova, că 1 iunie va fi începând din 1950 – „ziua internațională pentru protecția copilului”.

Din 1950, așadar, în statele comuniste din Europa de Est și Centrală pe 1 iunie se celebrează Ziua Copilului.

La Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 1954, a fost proclamată Ziua Mondială a Copilului. Era diferită de ziua Internațională a copilului declarată în blocul estic.

Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată Declarația ONU privind Drepturile Copilului. S-a decretat că 20 noiembrie este Ziua Mondială a Copiilor.

Așa se face că multe țări sărbătoresc pe 20 noiembrie „ziua copilului” și în prezent.

Dar numărul acestora este mai mic decât cele care sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie.

Declarația privind drepturile copilului a fost adoptată de Liga Națiunilor în 1924. ONU a adoptat 35 de ani mai târziu o formă extinsă.

Copilul trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normală, atât materială cât și spirituală. Copilul trebuie să fie protejat împotriva oricărei forme de exploatare – se spunea în declarație.

1 iunie este din 1956 ziua copilului și în China. Aici, în această zi copii erau ridicați la „rangul” de pionieri. Cei sub 14 ani aveau acces și în Orașul Interzis. În Coreea de Nord copiii au liber pe 1 iunie, dar trebuie să participe la diverse concursuri și activități pentru care repetă multe săptămâni.

În timpul comunismului, „Kindertag” era sărbătorită pe 1 iunie în RDG (Germania Democrată) și pe 20 septembrie în RFG (Germania Federală).

În Ungaria ziua este în ultima duminică din mai, în Serbia este pe 20 noiembrie, iar în Bulgaria pe 1 iunie.

Și în SUA există o zi a copilului, în iunie, dar nu a prins la fel ca alte sărbători care au devenit celebre în toată lumea. În Mexic, „Día Del Niño” se sărbătorește pe 30 aprilie. Cu multe jocuri și serbări, în care copiii își confecționează așa-numitele „piñatas” – cutii din carton umplute cu dulciuri pe care cei mici le distrug pentru a scoate din ele dulciurile și a le mânca.

Când este sărbătorită Ziua Copilului în lume

1 iunie – în câteva zeci de țări. E vorba de fostele republici din URSS, fostele statele din  Iugoslavia, fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est. 1 iunie se celebrează și în Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen și altele.

20 noiembrie – Ziua Copilului în alte câteva zeci de țări, inclusiv Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția.

25 decembrie – Ziua Copilului în 8 state africane
20 septembrie – în Germania și Austria
Câteva state din Oceania celebrează Ziua Copilului în a doua duminică din februarie. În schimb, în Marea Britanie și Spania ea se celebrează în a doua duminică din mai.
3 insule sărbătoresc copiii de Ziua Înălțării Domnului, iar alte 3 țări o celebrează pe 1 octombrie.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...