Muzeul Grăniceresc din Năsăud deţine în patrimoniu o serie de icoane comandate de împăratul Iosif II pentru iconostasul bisericii din Şanţ. Între acestea – și o superbă şi valoroasă reprezentare a praznicului „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.
În „Monografia comunei mari Rodna-Nouă” scrisă de preotul Pamfil Grapini, în 1903, se povestește că „Împăratul Iosif II, ca principe absolutist, fără multe formalităţi, în 1773 când a fost aici ….. a dispus să se caute un măiestru pictor care să facă iconostas după ritul grec.
Și a donat un rând de veşminte (odăjdii) şi un potir, o patenă (disc) şi o stea, pe seama bisericii parohiale. Cu acesta s-a pus baza la parohie de a avut biserică proprie”.
Biserica actuală a înlocuit la începutul secolului XX precedentul lăcaş – transmit cei de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud.
Vechiul iconostas a fost schimbat cu unul nou, pictat de renumitul pictor Octavian Smigelschi, din Alba Iulia.
Printre picturile păstrate la Muzeul din Năsăud, provenite din primul iconostas, se află o superbă şi valoroasă icoană ce reprezintă praznicul „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.
În fiecare an, în prima vineri după Paști, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, care amintește rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.
Numele Izvorul Tămăduirii face referire la o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.
În toate bisericile ortodoxe din judeţ şi din ţară creștinii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.
Și ea este investită cu puteri miraculoase şi vindecătoare, precum apa sfinţită de Bobotează (Agheasma Mare).
*****
Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o păadure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor. Orbul s-a vindecat de orbire.
Pentru a mulțumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserică. Se spune că aici s-au săvârșit apoi multe minuni. Biserica, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.
Superb, O bucurie a vietii.