Medicii de familie vor putea administra vaccin anti-COVID pacienților lor. Campania va începe din 4 mai 2021. CE tip de ser se va folosi:
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a declarat că din 4 mai și medicii de familie își vor putea vaccina pacienții.
„Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistică este deja stabilită, medicii de familie au fost identificaţi. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime. Sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează. Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară. Este un efort deosebit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Procentajul e chiar mai mic la nivel județean. Doar un sfert din medicii de familie s-au arătat disponibili pentru acest lucru.
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete
Motivația celor care NU s-au înscris pentru a participa la această campanie a fost că medicii de familie ar administra Astra Zeneca. Astfel, în urma temerilor create în jurul acestui ser, medicii au decis să NU vaccineze.
„Și când vin pacienții la noi să îi programăm, toți ne spun: dar să nu fie cu Astra Zeneca. Ori nouă, medicilor de familie, ne vor aduce Astra Zeneca. Păi ăla trebuie și păstrat într-un anumit mod, și dacă nu există dorință de a se vaccina cu așa ceva, noi ce să facem cu serul respectiv? Plus că dozele pe care NU le vom folosi, și vor expira, ni le vor imputa nouă!”, au explicat, la vremea când se făceau listele, medicii de familie bistrițeni.
Valeriu Ghoerghiță a declarat însă că medicii de familie vor avea la dispoziție TREI tipuri de ser.
„În cabinetele lor vor fi utilizate trei seruri – Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca. Serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin. Sigur că la început ai o reticenţă, pentru că nu ştii despre ce e vorba. Sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Noi le-am transmis colegilor că nu e nici o problemă dacă din 10 doze vor folosi doar 9 şi o doză se iroseşte. Sigur că, printr-o planificare a dozelor, putem reduce acest risc de irosire a dozelor. Dar ăsta nu este un motiv să nu demarăm vaccinarea”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.