Tulburător concert, în sala festivă a Cercului Militar din Bistrița, în amintirea tuturor celor care s-au stins din viață, pentru ca noi să fim azi liberi și în siguranță:
Publicul a lipsit fizic din sală, iar aplauzele nu au mai cutremurat atmosfera minute în șir – cum se întâmpla în anii trecuți, la fiecare concert al fanfarei militare… Dar emoția – atunci, ca și acum, s-a simțit pâlpâind în ochii celor aproape 4000 de spectatori care i-au urmărit pe pagina de facebook…
Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a organizat vineri seara un concert extraordinar. Protagoniști au fost membrii Fanfarei Militare din Garnizoana Bistrița, dirijată de Bogdan Bejinaru.
Alături de ei au completat atmosfera festivă o mână de profesori sau foști absolvenți de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, precum și alți pasionați ai muzicii corale.
„Sunt mai mult decât onorată pentru că am participat activ la acest concert extraordinar! Nu am cuvinte să vă mulțumesc îndeajuns pentru trăirile pe care mi le-ați oferit! Dumnezeu să vă primească tuturor truda!”, a mărturisit profesoara Laura Vultur, membră în corul BN-dictus.
A fost evenimentul muzical care a încheiat seria de ceremonii desfășurate vineri, 23 aprilie, de Ziua Forțelor Terestre.
O zi plină de semnificații pentru că ne amintește de faptele ostașilor români uciși pe câmpurile de luptă, pentru apărarea națională. Pentru ca noi să fim astăzi liberi și în siguranță. S-a celebrat, totodată, și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință – considerat patron spiritual și ocrotitor al Forțelor Terestre.
Cei care au urmărit concertul online s-au emoționat ascultând în deschidere un marș al victoriei, „Tatăl nostru” de Anton Pann, Benedictus de Jacob de Hann, Ave verum corpus de WA Mozart sau tulburătorul Hristos a Înviat…
Evenimentul s-a organizat cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (Școala Populară de Artă), Centrului Municipal de Cultură Bistrița și cu sprijinul Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița.
Să înțeleg că după 23 august 44 ne-am simțit „liberi și în siguranță”. Evident că armata nu poate lăcrima coral pentru tinerii uciși în 89 cărora le datorăm libertatea. Dar se pare că in Bistrița artistică și in cea care defilează patriotic nu s-a auzit de așa ceva..