ADI Deșeuri, instituția care ar trebui să se ocupe de buna gestionare a deșeurilor din județ, a majorat tarifele tuturor localităților, pentru a putea susține un „corp” de control, cu 7 angajați, care papă lună de lună peste 5.000 de lei. Pe lângă laptopuri, aparate foto și fond generos pentru benzină, aceștia vor avea și uniforme speciale, pentru care s-a alocat suma de 14.000 de lei.
Consilierii județeni au votat ieri noua cotizație aplicată de ADI Deșeuri instituției, anul acesta. Instituția va trebui să plătească 195.000 de lei pentru un singur an la ADI Deșeuri.
Potrivit noului șef al structurii, Cristian Niculae, cotizația a crescut în cazul unităților administrativ teritoriale (comune și orașe) cu 50%. Asta se datorează înființării unui nou corp de control, care va verifica alături de organele abilitate, cum aruncă bistrițenii gunoiul.
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, care a susținut înființarea corpului de control a spus ieri, la ședința de Consiliu Județean că ideea a venit tocmai de la Traian Ogâgău, primarul orașului Sîngeorz-Băi.
„Primarul orașului Sângeorz-Băi este cel mai implicat în lupta cu cei care nu își respectă semenii și mediul, ideea de a creea un corp de control al ADI este a domnului primar al orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău. Avem cu toții o mare problemă cu modul în care se aruncă deșeuri. Adunarea Generală a ADI Deșeuri a luat această decizie cu un număr covârșitor de voturi (n.r. înființarea unui corp de control). Fara a face un front comun, cu Garda de Mediu, Jandarmeria, Poliția, un potential corp de control al ADI deșeuri, daca va fi validat, nu avem nicio șansă”, a precizat Radu Moldovan.
Până una alta, în nota de fundamentare a proiectului, ADI Deșeuri precizează că are nevoie în plus doar pentru funcționarea corpului de control de 600.000 de lei. Doar fondul de salarii este de aproape 500.000 de lei, ceea ce înseamnă că cei 7 inspectori din corpul de control vor avea un salariu de 5.800 de lei.
100.000 de lei se mai duc pe cheltuieli cu combustibilul (60.000 de lei pentru trei mașini), asigurare CASCO+RCA pentru cele trei mașini. Mai sunt cumpărate trei aparate foto și trei laptopuri (13.0000 de lei). Se mai adaugă și cheltuieli de întreținere și reparații ale mașinilor utilizare de corpul de control (12.000 de lei).
Uniforme de 14.000 de lei și purtător de cuvânt
Culmea, se prevede achiziționarea unor uniforme speciale pentru inspectori, de vară și de iarnă. Pentru 16 astfel de echipamente, instituția a alocat 14.000 de lei. Tot în nota de fundamentare a proiectului, ADI Deșeuri mai spune că are nevoie și de un purtător de cuvânt.
„Asociația consideră necesar înființarea unui post de consilier relații publice – comunicare, campanii de informare și conștientizare care să aibă ca și atribuție principală consilierea/monitorizarea/controlul operatorului vis-a-vis de realizarea corectă/eficientă/ continuă a campaniilor de informare, conștientizare și educare a populației, respectându-se prevederile minimale din contractul de concesiune”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.