Comelf SA Bistriţa îşi măreşte portofoliul de angajaţi. Până la sfârşitul anului 2021, pe lângă cei 30 de angajaţi activi veniţi din India, se vor mai adăuga încă 34. Comelf a recrutat specialişti în sudură și operatori maşini cu comandă numerică (CNC).
În vremuri de pandemie, unele companii nu renunță la forța de muncă din afară. Este și cazul producătorului Comelf, care se pregătește să mai aducă 34 de muncitori indieni. Aceștia se vor adăuga celor 30 care deja lucrează în companie.
Managementul nu regretă decizia luată: „Tot personalul recrutat din India este bine calificat şi productiv. Vorbesc limba engleză, astfel încât pot fi integraţi în colectiv. Din acest motiv, am decis ca până la sfârşitul anului să mai aducem încă 34 de specialişti în sudură şi operatori CNC”, declară Vlad Olteanu, manager HR al companiei Comelf SA.
Cei de la Frasinul SRL, unul din liderii în domeniul construcţiilor civile şi industriale, construcţii de drumuri şi poduri, au apelat şi ei la forţa de muncă din Vietnam, având la activ un numãr de 23 angajaţi recrutaţi acum doi ani.
Tot personalul străin este specializat în construcţii. Anul acesta pe 15 mai, câtorva dintre ei le vor expira contractele de muncă, care au fost semnate pe o perioadă determinată de doi ani.
Recenziile angajatorilor cu privire la munca prestată de aceştia sunt printre cele mai bune. Sunt apreciaţi pentru rapiditate, meticulozitate şi adaptarea rapidă.
Interesul angajatorilor pentru „importul” de muncitori străini a crescut în ultimii ani, pe fondul deficitului de forţă de muncă, iar angajaţii asiatici şi cei indieni, în special, par să reprezinte soluţia.
Puse la încercare de o lipsă acută de forţă de muncă până la debutul crizei, companiile au apelat la forţa de muncă din afara Uniunii Europene. Guvernul stabileşte anual un plafon de avize de muncă pentru lucrătorii migranţi, plafon care a fost suplimentat în 2019. Totalul a fost dublat de la an la an, iar în 2020 a ajuns la 30.000 de avize de muncă.