Se impun tot mai multe restricții pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Polițiștii și jandarmii fac controale, periodic, aplicând sancțiuni. CE poți să pățești dacă te prins polițiștii noaptea pe strad sua că Nu respecți măsurile impuse de autorități:
Autoritățile centrale au anunțat că nu doresc carantinarea întregii țări, ca în starea de urgență din martie – mai 2020. Dar, s-au impus măsuri restrictive în funcție de incidență: 1,5/1.000, 3/1.000, 4/1.000, 6/1.000 și 7,5/1.000 de locuitori.
Indiferent de incidența cazurilor, măsurile care TREBUIE respectate sunt: păstrarea distanței, purtarea măștii în locurile publice, restricționarea circulației pe timp de noapte, interzicerea organizării de evenimente private/proteste.
Astfel, polițiștii și jandarmii verifică periodic – în acțiuni organizate la nivel național, sau sporadic – respectarea acestor măsuri. Cei care le încalcă primesc avertisment sau amendă.
„Valoarea amenzilor aplicate pentru oricare dintre aceste contravenții oscilează între o valoare minimă și una maximă. Totuși, cel amendat, are la dispoziție 15 zile, timp în care poate să plătească jumătate din valoarea trecută pe procesul verbal. Valoarea amenzii poate să difere, în funcție de ceea ce polițistul sau jandarmul care constată”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Paul Rodilă.
Conform acestuia, valoarea amenzilor este următoarea:
- nepăstrarea distanței și nepurtarea măștii: 500 lei – 2.500 de lei
- circulația în intervalul interzis: 500 – 2.500 de lei
- participare la mitinguri / proteste / concerte / întruniri: 1.000 – 5.000 de lei
- organizarea unor mitinguri / evenimente / proteste: 2.000 – 10.000 de lei
- nerespectarea măsurii izolării / carantinării: 1.000 – 5.000 de lei
Mai multe, aici:
De menționat este faptul că pentru nerespectarea măsurilor, oamenii legii au „la dispoziție” ȘASE luni să amendeze. Conform legii 61/1991, organele abilitate pot aplica o sancțiune în decursul a șase luni de zile de la comiterea ei. Tocmai de aceea, și acum, polițiștii, jandarmii, etc, aplică amenzi după ce un eveniment organizat ilegal, spre exemplu, s-a finalizat.