Puțini își mai amintesc, dar în anii 1988 – 1989, Bistrița era pe primul loc la vânzarea biletelor în țară, atunci când venea vorba de filme vizionate în săli de cinema din oraș. Cinefilii stăteau la cozi impresionante, la intrarea în cinematografele care abia făceau față cererii existente.
Ion Lucian Petraș – fostului director al Întreprinderii Cinematografice Bistrița – instituție subordonată pe atunci Consiliului Județean dar și director al cinematografului „23 August” – a inițiat o petiție pentru salvarea fostului cinematograf.
Mai mult, tânărul a organizat, în jurul unui grup pe Facebook, chiar și o restrânsă (decamdată) comunitate care își dorește restaurarea clădirii și chiar transformarea ei într-un teatru.
Așa cum a precizat și Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Bistrița-Năsăud – imobilul este protejat de Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice.
Clădirea de pe Bulevardul Republicii Nr 39 face parte din sit-ul arheologic de clasă A – Cetatea medievală Bistrița:
Este a doua oară când comunitatea din Bistrița ia atitudine pentru menținerea clădirii și restaurarea acesteia. La începutul săptămânii – „Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean” – făcea public un memoriu focalizat pe același subiect:
„Inițiez această petiție pentru că este de datoria mea să iau atitudine, în primul rând ca bistrițean, pentru că nu vreau să dispară Cinematograful 23 August din Bistrița.
În al doilea rând pentru că tata, regretatul profesor de Geografie, Ioan Petraș, a fost directorul întreprinderii cinematografice în ultimii ani din comunism, din 1983 până în 90…”, anunță Ion Lucian Petraș.
Fiul fostului director adaugă că tatăl său s-a zbătut enorm pentru a întreține pasiunea pentru filme a bistrițenilor.
„Numai noi, familia, știm cât s-a zbătut să mențină pasiunea pentru film în rândul bistrițenilor. A realizat seriile de cinematecă, pentru a putea eluda cenzura și pentru a difuza la Bistrița filme de Oscar. Așa a ajuns în 88 sau 89 ca Bistrița să fie pe locul întâi la vânzări de bilete în țară.”, mai scrie Ion Lucian Petraș.
Cinefilii erau încântați și nu făceau față cinematografele la cererea existentă. La Bistrița s-au proiectat premiere de mare succes în epocă – precum „Ion” sau „Liceenii”. Iar actorii și regizorii erau invitați la proiecții, ajungând să-i aprecieze în mod deosebit pe bistrițenii din public – a explicat Ion Lucian Petraș.
„…este o inepție fără margini să demolezi o clădire de epocă și să pui în loc o parcare.
Haideți să fim uniți! Semnați petiția și haideți să protestăm în fața consiliului local! Nu abandonați Cinematograful 23 August așa cum au făcut autoritățile locale și naționale!”, avertizează Ion Lucian Petraș.
Petiția poate fi semnată AICI.
Foto @ Grup Facebook Salvați cineamtograful 23 August