0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Lucia Todoran – în costum popular, ca o regină

În costum popular mă simt ca o regină năsăudeană”, declara creatoarea Lucia Todoran. Dacă astăzi în lumea satului tot mai puțini oameni îmbracă frumoasele costume populare românești, uneori doar în zile de sărbătoare, Lucia Todoran poate fi admirată la fiecare târg de artă populară purtând cu mândrie costumul năsăudean.

„Lucrez câte o zi întreagă pentru a face o roata. Nu este o muncă grea, dar trebuie să știi cum să faci și trebuie să îți placă”, povestea Lucia Todoran – unul ditnre creatorii populari importanți ai județului.

Cei de la Centrul Județean pentru Cultură ne reamintesc că atelierul în care lucrează Lucia Todoran este deschis oricărui vizitator sau turist curios.  

Prin creațiile sale, Lucia Tororan speră să ne convingă că merită să apreciem mai mult arta populară, iar pe tineri încearcă să-i învețe acest meșteșug tradițional, pentru a-l transmite la rândul lor generațiilor viitoare.

Oricine ajunge în județul Bistrița-Năsăud, se întreabă ce ar putea vedea reprezentativ pentru specificul cultural al acestor meleaguri.

Unul dintre obiective ar putea fi vizitarea la Salva a atelierului de lucru al creatoarei populare Lucia Todoran.

Renumele său este unul național și chiar internațional în ce privește promovarea și crearea obiectelor de port popular din zona Năsăudului”, se precizează pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

Lucia Todoran a moștenit din familie meșteșugul de a coase cu mărgele, fiind renumită și în confecționarea pălăriilor cu pene de păun, a curelelor cu mărgele, a pieptarelor, a podoabelor și accesoriilor sau a costumelor populare din zona Năsăudului.

Acest meșteșug este, totodată, și o zestre pe care a transmis-o mai departe copiilor săi, la rândul lor tineri creatori populari de succes.

„Măiestria cu care coase obiectele de port popular i-au adus aprecierea generală la toate târgurile de artă populară la care a fost invitată să participe”, subliniază cei de la Centrul Județean pentru Cultură.

Foto credit @ Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Sursă text @ Emilia Bumb, Studii Etnologice – Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 226-228

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...