Situație șocantă, la o școală din județ. O elevă de clasa a VII-a este mămică… de două ori. Are un copilaș de câțiva anișori, iar pe al doilea îl poartă în pântece.
Educația sexuală în școli este încă un subiect extrem de controversat. Totuși, unii din administrațiile locale – în special în zonele rurale – sunt de părere că astfel de cursuri ar fi E-SEN-ȚI-A-LE.
Iar ca exemplu ar fi numărul tot mai mare de mame minore care se înregistrează.
Un caz șocant este la Viile Tecii, acolo unde o elevă de clasa a VII-a este, pentru a doua oară, mămică.
„Este vorba de o fată de 17 ani, nu de 18. Urmează să facă în curând 18 ani, dar încă are 17 ani. Fata este elevă în clasa a VII-a. Ea mai are un copil și acum este însărcinată cu al doilea. Încă frecventează școala, iar situația școlară pe primul semestru e încheiată. Momentan încă vine la școală. Vom vedea ulterior. Din câte am înțeles, copilașul pe care ea îl are nu frecventează grădinița încă”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Iacob Nicolae, directorul școlii din Viile Tecii.
Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Teaca monitorizează situația.
„Fata a fost la școală, a avut primul copil, apoi a stat acasă, a revenit, iar acum e însărcinată cu al doilea copil. E sprijinită de familie, și nu e o familie cu risc major. Oricum ea este sub supravegherea DGASPC, dar și a familiei ei. Dar tocmai de aceea e încă în clasa a VII-a pentru că a făcut o pauză de atunci când a avut primul copil. Și probabil că la fel va face și acum”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Olimpiu Zaharie din cadrul serviciului de Asistență Socială a primăriei Teaca.
Acesta este de părere că educația sexuală în școli ar fi o modalitate de reducere a numărului de mame minore, în special în zona rurală.
„Contează foarte mult și contextul cultural, social, mediul din care provin aceste fete. dar în special în zona rurală, educația sexuală etapizată, în școli, ar reduce astfel de cazuri. Pentru că nu toți părinții sunt deschiși să discute astfel de subiecte cu copiii lor. Și ei oricum sunt extrem de expuși la sexualitate, prin toate reclamele și cu atâta acces la internet. Chiar văzusem că într-o țară care deja a introdus educația sexuală în școli, într-un an de zile, numărul de mame minore s-a redus la jumătate. Din păcate, acum, aceasta este realitatea cruntă la noi în țară. Mame de 14 – 15 ani. Ar fi extrem de bine dacă s-ar introduce educația sexuală în școli”, a mai subliniat Olimpiu Zaharie.
Mamele eleve beneficiază și ele de indemnizație de creștere a copilului pentru o perioadă de doi ani de zile.
„Legislația le oferă și mamelor minore – care sunt eleve – o indemnizație de 1.250 de lei pe lună, timp de doi ani de zile. Totuși, legislația nu prevede nici obligativitatea ca pe durata celor doi ani de zile să revină la școală, nici riscul să piardă acest ajutor dacă revin la cursuri.
Dar mama e mamă, copilul trebuie alăptat, e mic, și atunci nu prea sunt eleve care să se întoarcă mai repede la școală. Acuma, eu nu știu dacă acest ajutor e un imbold, să spun așa, dar din câte am observat eu, cele care deja au un copil, minore fiind, tind să-l facă și pe al doilea, tocmai pentru a beneficia de acest ajutor. Și apoi își continuă cursurile, de unde le-au întrerupt. Mai ales în etniile unde se întâlnește acest fenomen de mame minore, poate iau în considerare și acest lucru. Nu spun că așa e. Dar e ceea ce am observat. Elevele minore care au deja un copil, tind să-l facă și pe al doilea, înainte să ajungă majore”, a concluzionat Olimpiu Zaharie.
În clasa a VII-a a școlii din Viile Tecii, odată cu reînceperea cursurilor la clasă, trei eleve s-au întors… cu burta la gură.
ȘOCANT – Efectele nevăzute ale „școlii online”: Trei eleve de clasa a VII-a, însărcinate!