1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – Femei care ne inspiră – Ottilia Cormoș, despre nevoia patologică de a picta: „Miracolul face parte din lumea reală”

Impresionantă poveste care ne demonstrează o dată în plus că nimic nu este imposibil: Ottilia Cormoș – unul dintre pictorii noii generații din Bistrița – nu pusese mâna pe o pensulă până la 38 de ani, muncind și ocupându-se de familie. Din nefericire, pasiunea mea pentru pictură a venit în urma unor întâmplări mai neplăcute pentru mine. Dar se pare că Dumnezeu nu te lasă. În momentele cele mai grele îți întinde o mână de ajutor ca să poți merge mai departe sau chiar ca să poți supraviețui…”, a mărturisit Ottilia Cormoș.

Ottilia Cormoș a vorbit în studioul Bistriteanul Live despre povestea ei de viață și despre felul în care a ajuns să picteze la o vârstă la care mulți alții nu mai cred în începuturi… 

Fascinanta poveste a unei bistrițence care s-a apucat de pictat la 37 de ani și a cucerit Europa înainte de România

Pictorița a vorbit și despre tehnica pe care o utilizează în picturile sale pe sticlă. „Mulți mi-au spus că sticla este foarte fragilă… Dar și viața noastră este fragilă.

Dacă aș descrie stilul sau pictura mea, aș îndrăzni să spun că oarecum fac magie… Eu așa simt atunci când pictez. Aș putea spune că pictura mea nici nu există.

Dacă pui mâna din față – simți doar sticla. Imaginea este dincolo de sticlă. Intri oarecum într-o altă dimensiune. Dar dacă privești din spate, vei simți textura culorilor de ulei…”, a mai povestit Ottilia Cormoș.

Sunt lucrări figurative, care transmit un mesaj clar – a remarcat Ottilia Cormoș. „Iar dacă privitorul reușește să ajungă dincolo de sticlă și să vină în lumea mea imaginară de povești – eu mi-am făcut treaba și sunt mulțumită…”, a admis artista.

Înainte de a picata, Ottilia Cormoș a lucrat în Hunedoara, la Centrul Județean pentru Cultură, apoi la AJOFM – tot în județul Hunedoara, dar a lucrat și în domeniul reabilitărilor de drumuri, realizând traduceri.

Abia când a ajuns în Bistrița, s-a produs întâlnirea reală cu pictura. „Nu-mi găseam locul nicicum. Cred că acest oraș pentru mine a fost rampa de lansare… Prima oară am expus în străinătate. A urmat un drum destul de lung și anevoios până când am reușit să câștig încredere și în România. Foarte multe persoane m-au ajutat aici în Bistrița…”, a mai spus Ottilia Cormoș.

La început, Ottilia Cormoș a experimentat mult – jucându-se cu culorile și pictând pe tot ce prindea. Se întâmpla prin 2013. A încercat și colaj pe sticlă, a experimentat și lucrări cu foiță metalică, ulterior cu foiță de aur.

Pictorița a recunoscut că este vorba despre o nevoie patologică de a picta. Ce mă încântă foarte mult este faptul că am reușit să ajung la un stil al meu, o formulă a mea. Încă experimentez…”, a mai spus Ottilia Cormoș.

Pictorița a trecut în revistă și poveștile care stau în spatele expozițiilor la care a participat în Belgia, Germania, Brazilia sau Israel.

Picturile Ottiliei Cormoș se vând ca pâinea caldă

Prețurile picturilor sale variază de la 300 la 4-500 de euro. „Nu sunt chiar accesibile tuturor, și nici nu-mi doresc asta. Dar nu le fac reclamă, nu le bag pe gât nimănui… Pur și simplu mă caută oameni care ajung să rezoneze cu o anumită lucrare…”, a mărturisit Ottilia Cormoș.

Miracolul face parte din lumea reală. Este motto-ul meu. Chiar dacă nu-mi place să vorbesc despre asta și nici să pedalez pe acest subiect – pentru că nu vreau ca arta mea să placă din milă sau alte considerente – pot spune că până la urmă este viața mea și este o realitate. Am o fetiță cu nevoi speciale, cu care am stat foarte mult în spital.

După aceste experiențe a venit nebunia cu pictura – ca o mână întinsă de la Dumnezeu, ca să pot merge mai departe. Imposibilul nu există. Este nevoie de foarte multă determinare. Dar eu cred că totul este posibil. Chiar și moartea poate fi învinsă până la un punct… Poți transforma greutățile și durerea în bucurie și culoare. Trebuie doar să te împingi dincolo de acea linie imaginară și se poate…”, a mărturisit Ottilia Cormoș.

Ottilia Cormoș a participat cu lucrări în expoziții la UNESCO WeltErbe (Essen, Germania 2014), Parallax Art Fair (Londra 2015), Art Expo Budapesta (Ungaria 2015), Universo da Alma Ingenua (Brazilia 2016), Bruges (Belgia 2017), Casa Maghiară Bistrița (2017), Haifa (Israel 2018), Salonul ARTAR, la Biblioteca Națională București 2019) și la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în 2019, unde artista și-a inaugurat prima expoziție personală într-un muzeu.

Ottilia Cormoș a fost distinsă cu Art With a Heart Choise Award (Altrincham, Manchester / UK 2014), Premiile municipiului Bistrița – 2015 și Premiul anual EMKE oferit de Societatea de Cultură Maghiară din Transilvania în 2015. 

Emisiune susținută de Alpina Blazna, Iiana & Euforia Floral Boutique

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/5FD1im2yGds” aspect_ratio=”709:399″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: