În timp ce în unele locuri se taie din clase din lipsă de elevi, în altele școlile generale își adaugă școală profesională și chiar postliceală. Așa se face că în Rodna, la cererea locuitorilor din zonă, se formează asistente medicale și asistenți-farmaciști, la școala ce-i poartă numele lui Florian Porcius, personaj din zonă și unul dintre cei mai de seamă creatori ai terminologiei botanice românești.
Începând din toamnă, în Bistrița-Năsăud s-a renunțat la 13 clase de liceu din întreg județul. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI. Decizia se pune pe seama lipsei de elevi care să le ocupe.
Aceasta nu pare să fie o problemă la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna, unde începând din toamna anului trecut funcționează o clasă de liceu, profil real, specializarea Științe ale naturii.
Tot la Rodna, din toamna anului trecut există și învățământ postliceal, aceasta fiind a doua unitate de învățământ din județ, după Liceul Sanitar care are învățământ post-liceal.
Tocmai în capăt de județ, la poalele Munților Rodnei vor fi pregătiți asistenți medicali generaliști și asistenți medicali de farmacie. Cele două specializări dispun atât de săli de clasă, cât și de laboratoare pentru practică.
Potrivit directoarei școlii, Vali Nastasia Ganea s-au făcut eforturi mari pentru autorizarea celor două clase de post liceale de către ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), întrucât era necesară dotarea corespunzătoare a celor două laboratoare.
Manechine pentru resuscitare de 10.000 de lei
Cum cererea pentru aceste două specializări în zonă a fost foarte mare, inclusiv oamenii de afaceri s-au implicat pentru dotarea celor două laboratoare. Așa se face că cursanții au ocazia să se pregătească pe manechine de resuscitare de 10.000 de lei.
„A fost o muncă maximală. Cei de la ARACIP au fost impresionați de dotările pe care le avem. S-au implicat asociația de părinți, primăria, au fost donații din partea oamenilor de afaceri din zonă și inclusiv a medicilor de familie. Am primit mobilier de la o firmă, calculatoare, laptopuri și imprimante printr-un proiect implementat de școală. S-a muncit mult, eforturile au fost chiar mari”, a explicat Vali Nastasia Ganea, directoarea școlii.
Una dintre clase de post-liceală este fără taxă, iar alta cu taxă. Elevii care sunt la taxă plătesc anual 3.000 de lei. 31 de cursanți sunt la specializarea asistent medical generalist și plătesc taxă.
Directoarea școlii, Vali Nastasia Ganea a pornit de la o școală generală, la care i-a adăugat o școală profesională de mecanică auto, iar mai apoi o post-liceală. Școala pe care o conduce derulează două proiecte pe fonduri europene în valoare de câteva milioane de euro care asigură masa caldă pentru 800 de elevi. Bistrițeanul.ro a scris despre acest subiect AICI.