Câte grozăvii, câte urlete, câte șoapte de iubire n-o fi auzit în acești aproape 300 de ani…?! Câte scene de disperare i-au fost oferite pe tavă? Câte certuri? Câte hohote de râs între prieteni, pe teresa din apropiere…?
Nu că n-ar exista probleme mai grave de jur împrejurul nostru – dar preț de cinci minute ne permitem să admirăm, în această dimineață, și această splendidă salcie plesnitoare… Nu de alta, dar cineva trebuie s-o bage și pe ea în seamă.
Să o măsoare de sus până jos, cu priviri înfometate sau îndrăgostite.
Să afle că este vorba despre o salcie plesnitoare (Salix fragilis) de circa 660 cm circumferință sau 2,10 m diametru…
Biologul Ciprian Samoilă ne mărturisește – pe pagina Biodiversitatea și Geodiversitatea în Bistrița-Năsăud – că vârsta estimată a acestui copac ar fi apropiată de cea a stejarului comun vecin – estimat la circa 250 – 300 de ani…
Așadar cineva trebuie să se gândească măcar câteva clipe, măcar într-o sâmbătă dimineață, și la această salcie plesnitoare…
Să-i facă o reverență cu respectul cuvenit unei ființe care respiră în liniște de aproape 300 de ani…
Să se întrebe – retoric, desigur – câte grozăvii, câte urlete, câte șoapte de iubire n-o fi auzit în acești aproape 300 de ani…?!
Câte scene de disperare i-au fost oferite pe tavă? Câte certuri? Câte hohote de râs între prieteni, pe teresa din apropiere…? Câte secrete întunecate, câte incendiare dezvăluiri – dacă am reuși să înțelegem ce limbă vorbește o salcie plesnitoare…?
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/037uSAIahho” aspect_ratio=”907:496″ loop=”no” muted=”no” /]
Foto @ Toader Dorel Bazga