Fostul vice Cristian Niculae și-a găsit un post călduț, în fruntea ADI Deșeuri, organism care se ocupă de managementul deșeurilor din județ. Jobul vacant și fostul funcționar fără job par o coincidență cel puțin ciudată, mai ales dacă luăm în calcul faptul că Niculae s-a „luptat” la concurs cu un cunoscut activist de mediu, mai mult decât bine pregătit, care, culmea, își încearcă norocul pentru a doua oară…
De ieri, ADI Deșeuri, organism din care fac parte toate comunele și orașele din județ și care se ocupă de bunul mers al managementului deșeurilor, are director, în persoana fostului viceprimar al municipiului și șef al Gărzii de Mediu, Cristian Niculae.
Postul este vacant încă din luna mai a anului trecut, când fostul director a plecat în concediu și dus a fost. S-au organizat de atunci trei concursuri pentru ocuparea acestui post. Explicația oficială a autorităților județene era că niciunul dintre candidați n-a reușit să facă punctajul minim pentru a lua concursul.
Ultimul examen s-a desfășurat la începutul acestui an, ultima probă având loc chiar ieri. La concurs au participat doi concurenți, fostul vice Cristian Niculae și Cristian Țetcu, un renumit activist de mediu.
Întrebat dacă a participat la concurs, Cristian Țetcu precizează faptul că a participat de DOUĂ ori. O dată în toamnă și acum, în ianuarie/februarie. Deși expertiza sa în domeniu nu poate fi contestată, proiectele cu care s-a prezentat în fața comisiei au fost evaluate sub 70 de puncte, minimul necesar pentru a fi declarat admis.
„Am fost punctat pe două proiecte de management sub 70 de puncte (59,9 la ultimul). Sunt pregătit pe această zonă și consider că trebuie schimbate multe lucruri pentru a avea rezultate bune în gestionarea deșeurilor din BN. Am prezentat această viziune în ambele planuri de management. Mă implic în acest fenomen, la firul ierbii, de peste 20 de ani și am suficiente rezultate care confirmă că SMID nu este și nu a fost niciodată pe drumul cel bun”, a precizat, pentru Bistrițeanul.ro, Cristian Țetcu.
Acesta este decis să facă publice și părți din proiectul său de management, pentru a arunca un ochi peste ele și bistrițenii. Cristian Țetcu a contestat rezultatul concursului, iar atunci lucrurile au devenit și mai dubioase și netransparente, spune el:
„Trebuie spus că am luat cunoștință de grila de punctaj a comisiei de evaluare, doar după declararea ca respins, într-un răspuns neoficial din partea ADI Deșeuri BN, la contestația depusă de mine. Nici până la acest moment nu am răspunsul oficial al comisiei de evaluare a contestațiilor”.
Cine este Cristian Țetcu
Cristian Țetcu se află în spatele mai multor proiecte importante de mediu din Bistrița-Năsăud. Acesta a pus bazele „Kilometrului Albastru”, proiect prin care voluntarii se angajează să mențină curate malurile și cursurile râurilor din județ.
De asemenea, acesta este coordonatorul mișcării Let`s Do It România, pe Bistrița-Năsăud și promotorul ideii de „grădină comunitară”, un spațiu amenajat la Liceul Agricol unde bistrițenii pot să-și cultive, în comun, legume și fructe.
Acesta are și o emisiune dedicată problemelor de mediu la un post de radio local și a avut în custodie mai multe arii protejate din județ.