Pe adresa redacției a început să curgă cu informații prin care se demască ceea ce se întâmplă la serviciul Urbanism din cadrul Primăriei. De această dată e atins subiectul: ”Cum vor construi în continuare, deși, aparatent, nu se va mai putea”.
După ce am aflat care sunt planurile ascunse din spatele schimbării Planului Urbanistic General, pe adresa redacției a mai sosit o informație. De această dată, informațiile acestea ne „lumeanză” despre modul în care se va putea construi ca și până acum, deși, aparent, nu va mai fi voie.
Redăm textul integral aici:
Daca tot primiți pe poșta redacției articole, mi-am permis să scriu și eu unul prin care demostrez ce se află în spatele HCL de interzicere a locuintelor colective în L2.
Găselnițe „legale” pentru a construi în continuare blocuri și mai mari între case, deși aparent nu se va mai putea?
Dacă până acum (conform PUG) se puteau construi blocuri cu 2 etaje între case, din februarie se vor putea face blocuri cu P+3-4 etaje sau chiar mai multe prin HCL ce urmează a fi dat de Consiliul Local.
Asta pregătește noua administrație a Primăriei Bistrița, adică membrii comisiei de urbanism care precede votarea in comisia mare a consiliului local formata din: Peteleu Ioan (presedinte), Macarie Doina, Munthiu Cristean, Hangan Sorin, Pavelean Nicolae, Stere Florentina-Stefania, Bria Dumitru-Alexandru.
Poate ati auzit de fumigena ca „s-a terminat cu blocurile intre case” ce circula zilele astea pe retelele sociale si presa, ca raspuns la „solicitarea” cetatenilor. Ce se pregateste e exact pe dos, de fapt.
Asadar, se va da un HCL prin care se vor limita drastic numarul de apartamente care se pot construi raportat la suprafata de teren detinuta. Adica, 3 apartamente pt min 700 mp, 4 apartamente pt min. 1000 mp, 6 apartamente pt min. 2000. Pare ireal de bine, nu? Pai, e iluzorie treaba!
Concret, ce s-a omis intentionat sa se prezinte si care e, de fapt, miza acestui HCL foarte pervers: se vor putea face PUZ-uri prin care aceste noi restrictii nu vor mai fi valabile si, implicit, se vor putea ridica blocuri mai mari intre case.
Ca sa fie pe intelesul tuturor, PUZ-ul este o documentatie urbanistica foarte stufoasa si care presupune multa birocratie, care dureaza 1-2 ani si care se intocmeste pentru zone extinse și schimbari majore de reglementari, de exemplu pentru a trece un teren dintr-o zona in alta (de ex. la Rapid pe Andrei Muresanu, era zona industriala si s-a trecut in zona comerciala pt viitorul Lidl).
Noutata e ca, de acum, se va cere PUZ la aproape orice. De mentionat este ca PUZ-ul este obligatoriu sa studieze un intreg cvartal (zona mai mare) si nu doar o parcela, iar pentru o singura parcela legea spune intocmire PUD (care nu poate modifica reglementarile PUG – regim inaltime, POT, CUT etc.).
Deci, desi se vor limita numarul de apartamente prin acest HCL din PUG, se vor face PUZ-uri prin care se va putea construi chiar mai mult decat prin PUG.
Practica nu e noua si se intampla chiar si acum. Doar ca nu la toata lumea se poate. Ce se doreste prin acest HCL este ca traseul „scurt” pana la obtinerea autorizatiei (la momentul de fata – certificat de urbanism conform PUG si apoi autorizatie) sa fie un traseu mai anevoios si la chearemul functionarilor. Ce se intelege de aici? Frumos spus: cresterea puterii functionarilor si aplicarea in mod discretionar a puterii si urat spus: favorizarea spagii si formarea unei clientele functionar-ales local-constructor.
Poate nu stiti, dar pana se aproba un PUZ prin HCL, e nevoie de foarte multe semnaturi, de la inspectorul de zona, seful de serviciu, secretar, arhitect-sef… iar pixul fiecaruia dintre ei trebuie sa alunece pe foaia de hartie, pixul fiecaruia poate ramane fara cerneala si pixul fiecaruia poate sa favorizeze sau sa blocheze pe orice constructor. Ati inteles?!…
Nu zic sa ma credeti pe cuvant, asa ca va dau un exemplu de actualitate si care e de gasit pe site-ul primariei deschizand link-ul:
https://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/AllByUNID/BC2D55998F35FDD7C22585D50039F068?OpenDocument
Asadar, pe un teren de 850 mp de pe Str Infratirii care acum e in L2, PUG-ul prevede ca NU se poate construi bloc de locuinte colective intrucat nu sunt asigurati cei min. 1.000 mp (RLU Art. II5 „Lotul minim construibil pentru locuinţele colective este de 1000 mp” pag 50 din Regulamentul PUG. Dar, conform PUZ-ului, se va construi bloc de apartamente in regim P+3+M. Interesant, nu???
Link RLU:
https://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/B8AD036029B0D59EC2257C36004BEC06/$FILE/3.%20REGULAMENT%20LOCAL%20DE%20URBANISM%20BISTRITA.pdf
Deci, ce poate face un beneficar care are “recomandarea” functionarilor? Face un PUZ! Bine, fara “recomandare” n-are nicio sansa sa construiasca ceva, dar cu recomandare poate construi chiar mai mult decat prevede legea… subzone L3 din PUG impune o suprafata minima de 1000 mp. Dar astea sunt detalii…
Va dati seama ca, odata aprobat HCL prin care functionarii si alesii vor hotarî in privinta fiecarui teren ce si daca se poate construi, unde se poate ajunge??? Si asta din pix!!!
Presupunand ca era vorba un teren de 1.000 mp (nu de 850 mp), conform PUG, adica in L2, se putea construi P+2, la un indice urbanistic de CUT=1,2, inseamna o suprafata desfasurata de 1.200 mp (1.000 mp*1,2), adica vreo 7-10 apartamente. În L3 prin PUZ se va putea construi P+4 si o suprafata desfasurata de 1.800 mp, adica vreo 12-18 apartamente. Deci, unde e limitarea?
Întrebarea e ce se va intampla dupa acest HCL, vezi-doamne de stopare a construirii de blocuri mari intre case? Exact ce va inchipuiti! Se vor putea face doar cu acceptul si prin intermediul filierei! Adica, beneficiarul nu va mai avea drepturi conform PUG, ci va avea drepturi doar din pixul functionarilor! Si, de aici, va puteti imagina unde se poate ajunge…
Ar fi interesant de aflat cine e “specialistul” urbanist din cadrul primariei care a inventat gaselnita si in zona carui inspector se afla… nu e putin lucru sa faci un bloc de P+3+M unde altii nu pot face decat o casa cocheta! Si asta legal?!…
Asadar, domnilor consilieri, asa ne-a fost vorba in campanie? Nici n-a trecut jumate anul de cand sunteti la butoane si déjà v-ati dat pe “breazda”. Halal administratie, halal urbanism ce ne asteapta!