Autoritățile locale și județene nu renunță la ideea de a lega Colibița, una dintre cele mai căutate destinații din județ, de Tihuța. Acest lucru se va realiza printr-un domeniu schiabil. Una dintre variantele de proiect propusă pentru materializare este estimată la 16 milioane de euro.
Comuna Prundu Bârgăului, care deține o bucată bună de pădure și teren la Colibița pregătește un domeniu schiabil, menit să lege Colibița de Tihuța. Contactat pentru a da detalii despre acest proiect, primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan spune că în acest moment lucrează la scoaterea terenului din fondul forestier și obținerea autorizațiilor de mediu.
Pentru materializarea acestui proiect, autoritățile locale trebuie să scoată din fondul forestier în jur de 20 de hectare de pădure. Potrivit primarului Doru Crișan, actualul proiect estimează investiția la 16 milioane de euro. Deși încă nu este asigurată finanțarea, edilul nu își face probleme din acest punct de vedere.
„Mai avem mulți pași de făcut, abia acum finalizăm PUZ-ul din zona respectivă. Am vorbit cu privații, să facem un parteneriat public-privat. Sunt mulți în zonă interesați”, precizează Doru Crișan.
Acesta mărturisește că este îngrijorat doar de iernile blânde din ultimii ani, deși în acest moment în zonă este zăpadă.
Proiectul făcut public de Agenția pentru Protecția Mediului prevede amenajarea unui domeniu schiabil compus din 5 pârtii de schi, cu dificultăți variate, de la foarte ușor la dificil și două zone destinate unei școli de schi, respectiv o pistă pentru schi fond.
Lungimea totală a pârtiilor ar urma să fie de 5.335 de metri, cea mai lungă pârtie având 1.565 de metri. Proiectul prevede și un telescaun cu o lungime de 1.350 de metri și două instalații de tip teleschi de 535 de metri și respectiv 320 de metri. Instalațiile ar urma să fie completate și de o bandă transportoare de 130 de metri.
În apropierea stațiilor inferioare ale instalațiilor se propune amenajarea a două zone de parcări auto cu 500 de locuri pentru mașini mici și 50 pentru autocare. Domeniul schiabil ar urma să aibă și grupuri sanitare, pavilioane din lemn, poste medical de prim ajutor, salvamont.
Foto: Arhivă.