Piața imobiliară din Bistrița nu a fost afectată de pandemia de coronavirus. Situația din Bistrița este chiar peste cea de la nivel național. În perioada ianuarie – noiembrie 2020 au fost înregistrate cu aproximativ 30% mai multe tranzacții imobiliare față de aceeași perioadă a anului 2019. Astfel, în acest an au fost tranzacționate 8.774 terenuri și imobile, față de doar 6.887 în 2019.
Situația este similară și la nivel național, însă creșterea nu este așa de consistentă, fiind înregistrate cu circa 7% mai multe tranzacții față de anul precedent.
Trendul ascendent a fost mai consistent mai ales în a doua parte a anului, în luna octombrie fiind contabilizate cifre record pentru ultimii ani.
„Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna noiembrie a acestui an este cu 11.823 mai mare față de perioada similară a anului trecut”, arată Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Bilanțul de pe ultima lună, noiembrie 2020, arată că cele mai multe vânzări de imobile au avut loc în București – 12.132, Ilfov – 5.498 și Cluj – 3.456. La polul opus, județele cu cele mai puține imobile vândute în luna noiembrie sunt Caraș Severin – 227, Olt – 233 și Călărași – 278.
La nivel național, primele trei locuri sunt ocupate tot București, Ilfov și Cluj, topul fiind completat de Brașov și Timiș.
Care sunt polii de dezvoltare ai pieței imobiliare
Capitala rămâne, de departe, cea mai atractivă zonă pentru investitorii imobiliari. La finalul anului 2020, aici se află 408 ansambluri rezidențiale noi, finalizate sau aflate în curs de construcție, care încă mai au spre vânzare locuințe. Oferta este una variată, putând fi achiziționate atât apartamente cu o cameră, studiouri și garsoniere, cât și apartamente cu 2, 3 sau 4 camere și chiar și case situate în complexe rezidențiale noi.
Conform site-ului dedicat imobiliarelor noi, Korter, în Capitală peste 800 de locuințe noi de vânzare. Categoria apartamente noi București este una dintre cele mai căutate de pe piața imobiliară din România, pe site fiind peste 700 de oferte disponibile.
Constanța și litoralul Mării Negre ocupă locul secund în top, aici fiind peste 110 ansambluri rezidențiale noi. Locuințele de pe litoral sunt extrem de apreciate atât pentru vacanțe cât și pentru investiții, acestea putând fi închiriate turiștilor care doresc să-și petreacă concediul la mare.
Top 3 este închis de Iași cu 83 de complexe noi
Și din punct de vedere al prețurilor piața imobiliară din România înregistrat o creștere. Prețurile s-au majorat în aproape toate orașele mari, în medie cu procente de aproximativ 5%. Cele mai mari prețuri sunt înregistrate în continuare în Cluj-Napoca.
Orașul de pe Someș are o medie de prețuri de circa 1.800 euro/mp, în creștere cu mai bine de 10% față de finalul anului 2019. Poziția secundă este ocupată de București, cu o medie a prețurilor de circa 1.400 euro/mp, în creștere cu aproape 5% comparativ cu anul 2019.
(P)