La Spitalul Județean de Urgență Bistrița sunt doi psihologi care oferă sprijin, psihoterapie și consiliere bolnavilor cu Covid. Cu toate acestea, o femeie de 55 de ani, infectată cu Covid, și-a luat viața în urmă cu puțin timp. Acest eveniment nefericit a determinat unitatea medicală să schimbe protocolul psihologilor.
Doi psihologi oferă sprijin, psihoterapie și consiliere bolnavilor infectați cu Covid-19 internați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Unul îi consiliază pe cei de la Anestezie-Terapie Intensivă, iar altul pe cei de pe secție.
Numerele lor de telefon sunt afișate în fiecare salon, pentru ca cei care au nevoie să vorbească cu psihologul să poată lua legătura cu el. Au fost cazuri când cele două psiholoage ale spitalului au venit de acasă pentru a le oferi sprijin pacienților.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Camelia Strungari, uneori persoanele internate îi pierd pe cei dragi din pricina virusului, au temeri, angoase, au sentimentul de izolare și abandon și frică față de această boală cunoscută încă insuficient.
„Cele două doamne psiholog urmează protocolul de echipare și dezinfecție specific secțiilor Covid și intră efectiv în saloane pentru a sta de vorbă cu pacienții. La Secția ATI, doamna psiholog (care asigură partea de psihoterapie și la Secția Oncologie medicală) și un asistent social, pe lângă partea de consiliere, de terapie, țin legătura inclusiv cu familiile pacienților, oferind date despre evoluția stării de sănătate”, precizează Camelia Strungari.
Până acum, în secția unde sunt internați cei infectați cu Covid, psihologul lua legătura cu pacienții de trei ori pe săptămână. De când o femeie de 55 de ani infectată cu Covid s-a sinucis, psihologii au schimbat protocoalele:
„La secția Boli Infecțioase, dacă până doamnă psiholog lua legătura cu pacienții de trei ori pe săptămână în baza unei liste oferite de medici la cererea pacienților, de la nefericitul eveniment al sinuciderii unei paciente de 55 de ani, doamna psiholog a luat decizia de a merge zilnic în saloane, de a observa fețele, posturile, atitudinile bolnavilor, de a-și face însemnări, de a observa posibile probleme cu unii dintre pacienți. Cu unii dintre bolnavi stă de vorbă și câte o jumătate de oră și acest lucru contează enorm, pentru că nu se mai simt atât de însingurați”, mai spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Până acum, 10 persoane infectate cu Covid-19 s-au sinucis în România. Printre ele se numără un polițist de frontieră și un asistent medical de la SAJ.
Mai puteți citi:
DRAMATIC: O pacientă din secția COVID a Spitalului Județean s-a înjunghiat