Până anul viitor, elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” vor avea parte de o experiență inedită, într-un club de științe pus la cale de profesorii de Biologie, Chimie și Fizică ai colegiului. Este vorba despre acea abordare combinată care încurajează experiența practică și le oferă elevilor șansa să aplice cunoștințe relevante, „din lumea reală”, chiar la clasă sau acasă.
În parteneriat cu ICPE Bistrița, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” derulează în aceste zile proiectul intitulat „Pigmenții naturali”, în cadrul clubului de științe Cogito. Acesta presupune o serie de ateliere cu activitate practică realizată de elevi și valorifică educația STEM.
Instituţia care coordonează proiectul este Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, prin inspectorul Daiana Bălan.
Din echipa de implementarea a proiectului fac parte profesorii Oltița Curtuiuș, Duța Moldovan, Elena Pop și Camelia Tabără.
Vor beneficia de aceste ateliere 30 de elevi ai claselor IX-XII, de la profilul real.
Scopul acestor ateliere să valorifice educația STEM – adică exact acea „abordare combinată care încurajează experiența practică și le oferă elevilor șansa să aplice cunoștințe relevante, „din lumea reală”, chiar la clasă sau acasă. Ea îmbină disciplinele Biologie, Chimie și Fizică, pentru a preda „abilitățile secolului XXI” – după cum și-au argumentat profesorii colegiului „Andrei Mureșanu” demersul.
Între obiectivele proiectului se numără și colectarea, procesarea și receptarea unor informații și idei, într-o varietate de materiale suport. Totodată, prin acest proiect profesorii își propun să identifice instrumentele de lucru pentru situațiile problemă, dar și să analizeze cauzalitățile și interconexiunii fenomenelor din natură.
Un alt obiectiv se referă la gestionarea timpului alocat învățării și aprecierea unor calități personale în vederea autocunoașterii.
„Ceea ce diferențiază STEM de educația tradițională (bazată pe știință și matematică) este învățarea coezivă și mixtă, care le demonstrează elevilor cum poate fi aplicată metoda științifică în viața de zi cu zi. Le dezvoltă gândirea bazată pe calcul și se concentrează pe rezolvarea problemelor prin aplicarea soluțiilor din viața reală. Educația STEM își propune să promoveze și utilizeze metode de predare bazate pe investigare și analiză directă, pentru a implica elevii în mod direct, dar și prin prezentarea unor modele de carieră în domeniu, astfel încât liceenii să regăsească un model pe care vor să-l urmeze în viața adultă”, au subliniat profesorii din echipa de proiect.
Cele mai importante avantaje ale unui asemenea proiect:
- proiectele STEM promovează învățarea prin experiment
- educația STEM include activități reale de soluționare a problemelor mondiale
- încurajează curiozitatea și gândirea analitică
- oferă copiilor un control mai mare asupra învățării
Plante tinctoriale, Coloranții naturali și sintetici, Lumină și culoare sau Culorile naturale și patrimoniul național – sunt doar câteva dintre seminariile susținute de profesorii coordonatori pentru elevii colegiului „Andrei Mureșanu”. La acestea se vor adăuga o serie de ateliere practice, măsurători electroscopice și, în final, o expoziție de produse.