0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: O fascinantă călătorie muzicală, la Muzeu…!

Publicul din Bistrița a avut parte de o seară plină de emoții, zilele trecute, în curtea Muzeului Județean. Pe scena amenajată aici s-a derulat o fascinantă călătorie muzicală în universul operei românești. Melomanii au avut ocazia s-o asculte și pe bistrițeanca Alexandra Coșbuc, absolventă a Liceului „Tudor Jarda”, acum studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Proiectul FIOR (Fascinantul itinerar al Operei Românești) s-a născut din nevoia de confirmare a identității noastre culturale și constituie totodată un manifest al trecerii noastre printr-un spațiu socio-istoric și așa efemer…

Într-un asemenea spațiu, termeni precum tradiție, cultură, națiune, autentic sau arhaic nu doar că sunt supuși relativizării neîntrerupte, dar riscă să-și piardă conșinutul și matricea, sub atacul agresiv al secularizării”, a apreciat Cristian Sandu, conferențiar univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. 

Cântecul, în forma sa vocală sau instrumentală, solistică, acompaniată sau colectivă, face parte din fibra neamului nostru, însoțind – precum un tovarăș credincios – sufletul românului în bucuriile, dorurile, iubirile sau angoasele sale.

De la naștere până la moarte. În singurătate sau colectivitate. În egală măsură, cântecul mărturisește devenirea neamului românesc ca parte a istoriei și evoluției sale…”, și-a argumentat demersul conf. univ. dr. Cristian Sandu.

[arve url=”https://youtu.be/gom_9YCvgRY” /]

Proiectul „Fascinantul itinerar al operei românești” – organizat de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – ne-a propus un colaj de fragmente muzicale selectate din opere și operete românești.

A fost vorba despre compozitori reputați precum Filaret Barbu, Gherase Dendrino, Ciprian Porumbescu, Sabin Drăgoi, Florin Comișel, George Grigoriu, Gheorghe Dumitrescu sau Tiberiu Brediceanu.

Artiștii protagoniști au fost atât muzicieni consacrați, cât și tineri talentați aflați la începutul parcursului profesional muzical. Melomanii din Bistrița i-au ascultat cu plăcere pe Lorena Puican, Sara Mihali, Alexandra Coșbuc, Manea, Aurelian Filip, Titus Pop, Anton-Bronislaw Babiaș – dar și bistrițeanca Alexandra Coșbuc: 

[arve url=”https://youtu.be/r_HRHUDM4nc” /]

Tinerii soliști au fost acompaniați la pian de asist. univ. dr. Lelia Serafinceanu.

Concepția artistică, precum și întreaga coordonare a proiectului îi aparține dirijorului Cristian Sandu, conferențiar univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. 

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...