Un proiect de lege ce urmează să fie dezbătut și aprobat sau respins prevede acordarea unui stimulent de risc celor ce lucrează în învățământ. E vorba de bani în plus la salariu pentru profesori și personalul nedidactic,pe perioada stării de urgență și de alertă. CARE sunt vaorile luate în considerare:
Marcel Ciolacu, alături de alți patru parlamentari ai PSD, au depus zilele trecute, la Parlament, un proiect de lege care preve ca profesorii și educatorii, dar și personalul nedidactic, să primească un stimulent de risc pe durata stării de alertă și a stării de urgență.
E vorba de un stimulent de risc de 2.000 de lei pentru personalul didactic și 1.500 de lei pentru personalul nedidactic.
„Articolul I. (1) – Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19.
(2) – Stimulentul de risc acordat conform aIin. (1) nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv a contribuției asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V <Contribuții sociale obligatorii> din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.” scrie în proiectul de lege.
De acești bani vor beneficia atât cei ce vor face cursurile fizic, cât și dacă predarea e online. Motivarea acestei decizii e că un profesor care predă câteva ore are nevoie de mai multe măşti de protecţie pe zi, iar cei care predau online trebuie să facă cursuri de instruire.
„Decizia celor care au iniţiat acest proiect a fost ca cadrele didactice să beneficieze de un stimulent de 2.000 de lei lunar, iar personalul didactic auxiliar şi personal nedidactic, 1.500 de lei lunar. Menţionez faptul că de aceste stimulente vor beneficia şi cei care vor face cursurile fizic la şcoală, dar şi cei care vor face cursurile online. Explicaţia este una foarte simplă, Guvernul a eşuat în a pune la dispoziţia dascălilor instrumentele necesare pentru începere în siguranţă a anului şcolar, iar în regim de urgenţă credem că dascălii, dar şi personalul auxiliar au nevoie de aceste stimulente pentru a-şi achiziţiona până la urmă acele rechizite de care au nevoie, pentru a-şi asigura dezinfectanţii, măştile”, a declarat Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD
Se fac presiuni ca proiectul de lege să fie dezbătut și aprobat cât de repede posibil.