2 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 27, 2024

FOTO: Un luptător de pe aceste meleaguri l-a însoțit pe Burebista, în campanii militare! Prada sa de război, de admirat la Muzeul Județean

Ies la lumină detalii uimitoare despre militarii care trăiau acum mai bine de 2000 de ani, pe aceste meleaguri! Un luptător de vază din zona noastră l-a însoțit pe Burebista în campania militară împotriva celților din Boemia. Prada sa de război poate fi admirată într-o expoziție extraordinară, la Muzeul Județean:

Aveți ocazia să admirați, în aceste zile, la Muzeul Județean – unul dintre cele mai valoroase tezaure monetare descoperite pe aceste meleaguri. Este vorba despre Tezaurul de la Șieu Odorhei – descoperit în 1982 de Gheorghe Marinescu (fostul director al Muzeului Județean). 

Tezaurul cuprinde 207 tetradrahme grecești din argint și 7 monede celtice de aur. Acestea au fost păstrate în colecțiile muzeului din Bistrița, în ciuda dispoziției lui Nicolae Ceaușescu, care, după ce l-a văzut, a cerut ca acesta să fie predat Muzeului Național de Istorie din București. Este unul dintre cele mai valoroase tezaure care ne oferă informații importante despre locuitorii 

7 monede de aur ne dezvăluie o poveste uimitoare

Pe lângă monedele grecești – tetradrahme și drahme – tezaurul cuprinde 7 monede de aur de tip celtic. Monedele ne oferă câteva informații despre celții atestați în Boemia. Răspândirea acestor monede nu a fost înregistrată la este de râul Tisa. Astfel încât prezența acestor monede în zona noastră ne dezvăluie o poveste extraordinară”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro George Marinescu, cercetător dr. arheolog la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Se știe că Burebista a întreprins campanii împotriva celților, ajungând inclusiv în Panonia și Boemia. „Un conducător local din zona noastră l-a însoțit pe Burebista în această campanie militară. Foarte probabil, aceste monede reprezintă o pradă de război luată din zona Boemiei”, a mai explicat George Marinescu.

Monedele de aur capturate în urma războiului au ajuns în nordul Transilvaniei, în Bistrița-Năsăud. Ele au fost apoi depozitate alături de alte monede grecești, pe care conducătorul le avea probabil din alte acțiuni militare sau care circulau în zonă. Erau foarte valoroase din punct de vedere al metalului.

Un capăt de linie, un drum comercial important, acum 2000 de ani…

Toate aceste monede au fost descoperite în tezaurul de la Șieu Odorhei. Monedele atestă clar faptul că un conducător a participat la o campanie militară. Această zonă era racordată la evenimentele politice ale întregii Transilvanii și ale Regatului Dac. Militari din zona noastră participau în campaniile militare întreprinse pe o scară mai amplă…”, a mai precizat George Marinescu.

Arheologul a mai subliniat că după ce au dispărut celții din zona noastră, prin anii 180 – 160 Înaintea de Hristos, dacii de pe meleagurile actualului județ Bistrița-Năsăud au preluat toată moștenirea celtică.

De aceea avem în zona noastră descoperiri monetare foarte frumoase la Tonciu, la Prundu Bârgăului – preluate pe filieră celtică. În secolul II avem deja fortificații și cetăți foarte puternice, în zonă. Avem la Sărățel amfore grecești, descoperite în puținele cercetări care s-au făcut în anii 50…

Era un drum important care traversa zona noastră. Avem cel mai nordic punct al unor descoperiri monetare de anumite tipuri. Dincolo de noi nu s-au mai descoperit asemenea monede. Eram un fel de capăt de linie…

Nu este deci întâmplător că acel șef de trib a participat la campanii militare alături de Burebista…

Este limpede că avea resurse și capacitate militară serioasă… Este o zonă foarte bogată în vestigii, similară cu zona Sălaj, dar ar fi necesare mai multe cercetări arheologice și săpături. Cred că ne-am putea aștepta în continuare la mari surprize”, a mai punctat Geroge Marinescu.   

Meșteșuguri Dacice pe meleaguri bistrițene

Expoziția care vă dă prilejul să admirați Tezaurul de laȘieu Odorhei a fost concepută cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Exponatele prezentate publicului dovedesc originea străveche a locuirii în Nord-Estul Transilvaniei.  

Se aduce astfel pentru prima dată în atenţia publicului interesat – aspecte deosebite din cadrul civilizaţiei dacice care a existat în acest spaţiu. Sunt pieselor arheologice provenite din cercetări sistematice sau din descoperiri întâmplătoare. Sunt prezentate aici principalele meşteşuguri practicate de populaţia de acum mai bine de două milenii pe aceste meleaguri”, a mai argumentat George Marinescu.

O serie de bunuri, dintre care unele şi de un real rafinament artistic, dovedesc că meşterii şi artizanii daci de pe aceste meleaguri aveau cunoştinţe temeinice. 

Erau bine racordaţi la inovaţiile tehnice ale vremii care se propagau din centrul politic şi spiritual de la Sarmizegetusa – a mai subliniat Geroge Marinescu.

Coordonatorul expoziției a mai subliniat că aceasta este rezultatul colaborării între Muzeul Bistriţa, Muzeul Grăniceresc Năsăudean şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Vreme de încă două săptămâni ea mai poate fi vizitată la Muzeul Județean. Din 15 septembrie exponatele vor ajunge și la Năsăud, a mai anunțat George Marinescu.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele. La Materom Skoda ai parte de reduceri speciale valabile până în 31 decembrie!

Se fac angajări la Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea, MasterFoam, RCB Electro și Delice Pan

Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea își mărește echipa. Se oferă pregătire și suport complet pentru dezvoltarea în lucrul cu copiii neurotipici. Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...