Tinerii bistrițeni au fost neglijați în ultimii ani de administrația locală și nu li s-a oferit aproape nimic care să-i facă să se simtă importanți pentru oraș. Adolescenții nu cer luna de pe cer și nici nu vor secătui bugetul local pentru un strop de fericire. Tinerii noștri au nevoie de puține lucruri pentru ca locul lor preferat de întâlnire din pădurea Codrișor să fie cum și-l doresc…
S-a întrebat vreodată cineva care sunt dorințele tinerilor bistrițeni? Le-a dat vreodată cineva importanță adolescenților în ultimii ani? Dacă privim în trecut și la administrația care ar trebui să aibă grijă de ei, răspunsul e unul negativ.
Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, a stat de vorbă cu tinerii Bistriței și le-a ascultat dorințele. Din discuțiile avute cu adolescenții se pare că aceștia nu simt orașul ca fiind unul pentru ei.
Într-o postare pe pagina de Facebook, Doris Rai spune că tinerii nu vor luna de pe cer pentru a fi fericiți, iar lucrurile pe care aceștia le cer pentru ca locul lor preferat de întâlnire din pădurea Codrișor să fie cum și-l doresc nu vor secătui bugetul local.
„Iată lista lor: coșuri de gunoi (dovada că iubesc mediul și curățenia mai mult decât mulți adulți), câteva alei pietruite să poată ajunge aici și după ce cade o ploaie, locuri unde să-și întindă hamacele și, dacă s-ar putea, să fie iluminată măcar o parte din pădure, să poată sta seara fără frică. Dacă s-ar putea să treacă din când în când și o patrulă a jandarmeriei au spus că s-ar simți în siguranță. O fi mult?
N-au cerut luna de pe cer. Și nici lucruri care să secătuiască bugetul local.
Dacă nici atât nu suntem în stare să facem pentru ei, în câteva luni, ne merităm pedeapsa de a le duce dorul când aleg alte orașe, mai atente la micile lucruri care îi fac fericiți”, a scris Doris Rai pe Facebook.
Pentru Doris Rai tinerii par să fie foarte importanți, mai ales că multe dintre mesajele ei au în centrul atenției adolescenții Bistriței. Contactată de reporterii Bistrițeanul.ro aceasta se arată deranjată de faptul că tinerii nu sunt ascultați și nu sunt respectați de administrația orașului, motiv pentru care tinerii aleg să nu se întoarcă acasă după ce termină facultatea în alte orașe ale țării sau ale lumii.
„De câte ori am ocazia, îmi place să stau de vorbă cu tinerii și să-i ascult. Din discuțiile cu ei am înțeles că nu simt Bistrița ca pe un oraș al lor și pe bună dreptate. Spuneți-mi, în momentul acesta, ce pot să facă tinerii în Bistrița? Ce s-a făcut în ultimii ani pentru ei ca să simtă că acest oraș aparține și lor sau că ei aparțin orașului? Ce motive au să se reîntoarcă aici după ce patru ani, cel puțin, studiază intr-un oraș ca și Clujul? Vă spun eu – nimic! Nu sunt ascultați, nu sunt respectați, ei nu contează…”, a declarat Rai pentru Bistrițeanul.ro.
Candidata independentă la Primăria Bistrița mai spune că viziunea administrației asupra tinerilor trebuie schimbată, iar adolescenții trebuie să fie implicați în viața comunității.
„Situația asta trebuie să se schimbe! În primul rând începem schimbarea cu viziunea administrației asupra tinerilor. Trebuie să comunicăm cu ei, să îi ascultăm, să îi implicăm direct în viața comunității, să le susținem proiectele și să ținem cont de părerea și nevoile lor. Trebuie să permitem odată pentru totdeauna ca ambițiile și visurile lor să devină realitate. Tinerii noștri sunt geniali, au soluții și idei mai bune decât vă puteți imagina, trebuie doar încurajați să își facă vocea auzită! Adolescenții pot deveni aliați valoroși pentru Bistrița Nouă!”, a conchis Doris Rai.
Într-o emisiunea Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit din nou despre tineri și despre viziunea ei asupra proiectelor care îi implică pe adolescenți. Aceasta își dorește ca Pietonalul Liviu Rebreanu să fie deschis până mai târziu, iar evenimentele dedicate tinerilor să fie la ordinea zilei, mai ales că Rai își dorește să transforme Bistrița într-un mic oraș universitar.
„Dacă tot vrem să devenim un mic oraș universitar, trebuie să începem să lucrăm și să găsim soluții pentru tineri. Tinerii au nevoie de evenimente. O problemă pe care mi-au subliniat-o tinerii este că ei la ora 23 nu merg la somn și atunci trebuie să înțelegem că dacă ai ales să stai pe pietonal, în zona centrală, la pachet, la un moment dat, va trebui să suporți ca localurile să funcționeze și mai târziu. Până la urmă viața de noapte e distracția tinerilor. (…) Că ne place, că nu ne place, trebuie să recunoaștem că în Bistrița nu au fost evenimente dedicate tinerilor. Soliștii aduși la evenimentele care s-au întâmplat de-a lungul anilor la Bistrița nu prea au fost pe placul tinerilor și atunci ei s-au simțit cumva neglijați. Uite un eveniment care ar putea aduce plus valoare orașului nostru – Way Too Far Festival. Este un festival rock. Nu putem face un Untold sau Electric Castle, nici nu e bine să copiem și să repetăm ce fac alții că atunci e o chestie eșuată din start. Atât în România, cât și în țările vecine sunt o mulțime de iubitori de rock. Am înțeles că s-au cumpărat deja bilete din Polonia și din Slovenia pentru ediția de anul viitor a acestui festival care va avea loc la Bistrița. Noi putem pe zona asta să fim un reper. La Bistrița să se întâmple acest festival în Wonderland, unde să nu deranjeze pe nimeni. Tinerii trebuie să mai fie implicați în viața activă. Chemați, întrebați, să discuți cu ei, să îi asculți, să vină cu propuneri. Eu aș premia cele mai bune idei pentru evenimente. Aș susține un eveniment pe care ei și-l doresc”, a mărturisit Doris Rai la Bistrițeanul LIVE.
Alte proiecte propuse de Doris Rai și destinate Bistriței puteți descoperi urmărind întreaga emisiune:
Sursa foto @ Facebook – Doris Rai