Foarte multe familii din Rodna au rămas fără lemne de foc, în urma inundațiilor care au lovit localitatea la sfârșitul lunii iunie. Primarul Valentin Grapini a explicat că, în urma inventarierii pagubelor, Consiliul Local pregătește o hotărâre pe situații de urgență.
Prin această hotărâre se vor asigura stocurile neccesare acelor persoane care au suferit de pe urma furtunilor.
„Oricum, noi avem pregătiți încă 1000 metri cubi pentru populație. De la sfârșitul lunii septembrie putem livra din depozitul de lemn de foc autorizat pe care îl deținem către cetățeni să completăm toate nevoile celor din Rodna”, a mai spus primarul Valentin Grapini.
Acesta a mai explicat că în 2020 se vor livra către populație 2000 de metri cubi de lemn de foc. S-au calculat foarte bine pașii pentru a se putea asigura în continuare lemn de foc persoanelor din Rodna. Ar mai fi necesare câteva investiții până când administrația din localitate va reuși să diminueze criza lemnului de foc și până când proiectul pe fonduri europene – referitor la centralele pe biomasă cu înaltă cogenerare – va fi implementat.
„Împreună cu colegii din Rodna, Șanț și Maieru am pus bazele primului ADI, ca să putem depune proiectul pe noua formă de finanțare, care a apărut pe POIM, pentru a aduce gazul la Maieru, Rodna și Șanț. Am avut o discuție preliminară cu firma de consultanță și cei care ne-au întocmit studiul de fezabilitate.
De când a apărut această măsură, POIM a schimbat structura de finanțare și criteriile pe care le îndeplinim. Nu avem voie să depășim finanțări mai mari de 24 milioane de euro. A trebuit să găsim soluții ca să ne încadrăm pe suma respectivă și să avem certitudinea că obținem punctajul pe care ni-l dorim. Astfel încât această asociere între cele trei comune să fie finanțată”, a explicat Valentin Grapini.
S-au făcut toate ajustările necesare în studiul de fezabilitate. „Vom avea încă o rundă de discuții cu firma de consultanță pentru a ne încadra în prima fază de depunere – adică 17 august-17 septembrie. Vrem să depunem printre primii acest proiect și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să și prindem finanțare…” a mai spus Valentin Grapini.
În acest fel – localnicii din Rodna vor avea posibilitatea de a alege: dacă gazul va fi prea scump, cei din Rodna vor avea la îndemână lemnul de foc. Dacă lemnul de foc nu mai este satisfăcător – va fi alternativa centralelor pe biomasă. Asemenea investiții sunt absolut necesare, dacă Rodna își dorește titlul de stațiune turistică de interes național.