După 8 ani de pauză, Radu Moldovan reintră în jocul politic național. El a fost ales vicepreședinte în noua echipă de conducere a PSD, condus de președintele Marcel Ciolacu. Un alt bistrițean, Vasile Sebastian Dâncu, devine președintele Consiliului Național.
Congresul extraordinar al PSD a avut loc sâmbătă la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10.00. Social-democraţii și-au ales noua conducere, iar în competiţia internă pentru şefia partidului s-au înscris liderul interimar al PSD – Marcel Ciolacu şi fostul ministru de Finanţe – Eugen Teodorovici.
De asemenea, congresul l-a confirmat pe Vasile Sebastian Dâncu pe poziția de președinte al Consiliului Național, urmând să devină al doilea om în partid și ideologul noii stângi românești.
Președintele PSD BN, Radu Moldovan, aflat la București, și-a depus candidatura pentru un post de vicepreședinte cu responsabilitate pe regiunea de Nord-Vest. Este al doilea politician din Bistrița-Năsăud care a intrat în noua conducere a PSD, primul fiind, evident, Vasile Dâncu. De altfel, Radu Moldovan a susținut și un discurs despre starea partidului, el făcând parte din grupul „ardelean” care își dorește reformarea partidului de sus până jos, militând și pentru modificarea statutului.
Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat în urma votului exprimat de către cei 1.460 de delegaţi din cele 39 de centre regionale organizate, sâmbătă, în cadrul congresului extraordinar al partidului.
În urma votului secret, cu buletine, Marcel Ciolacu a fost desemnat preşedinte al PSD cu 1.310 voturi pentru moţiunea susţinută de acesta. Eugen Teodorovici a primit 91 de voturi. Totodată, au fost înregistrate 49 de voturi nule.
Noua echipă a lui Marcel Ciolacu arată astfel: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Vasile Dîncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor.
Ce a spus Radu Moldovan?
Discursul lui Radu Moldovan despre starea partidului, dar și a administrației publice locale nu a iertat nici actuala putere, dar nici practicile vechilor conduceri ale PSD care au izolat partidul.
„Am cerut, am țipat să desemnăm candidatul PSD la Președinție în urma unor sondaje de opinie. Din păcate, am vorbit singur și am fost ascultat de 5-6 colegi din 70. Astea sunt realitățile. Sper să învățăm din greșelile trecutului și cetățenii să fie cei care ne fac agenda. În Bistrița-Năsăud eu în permanență am partener cetățenii, ei mi-au spus cine să fie candidat de primar, ce proiecte de dezvoltare trebuie să conțină programul meu politic”, a spus Radu Moldovan.
De asemenea, Radu Moldovan cere repunerea pe tapet a reorganizării administrativ-teritoriale. „Funcționăm astăzi pe structura statului comunist, amplificată și dublată de dreapta. Mă bucur că în echipa de conducere au fost desemnați primari și președinți de CJ, cei care cunosc problemele de la firul ierbii, cei care vin din terenul de joc și nu vor mai lăsa nicio conducere a PSD să se îndepărteze de problemele cetățenilor. Programul politic al PSD va avea legătură cu agenda cetățeanului, iar acest lucru îmi oferă mare încredere…”
În ceea ce privește „diplomația” PSD din ultima perioadă de timp, Radu Moldovan a transmis faptul că: „Am făcut o mare greșeală pe care trebuie să ne-o asumăm, pe care eu mi-o asum: am tăcut prea mult, am răbdat prea mult și eu nu mai sunt dispus să fac acest lucru. Fiecare dintre noi trebuie să ridice capul sus, nu avem nimic de ascuns, avem ce să le spunem oamenilor și ca partid și ca persoane. PSD a adus de fiecare dată bunăstare. Din păcate, din cauza unor greșeli fundamentale și a unei lipse de comunicare crase am ajuns să plătim dur la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Cred că ne-am învățat cu toții lecția și PSD niciodată nu se va mai abate de la agenda cetățeanului”, a conchis noul vicepreședinte al PSD.
Congresul extraordinar al PSD a adoptat, sâmbătă, modificările şi completările la statut.
Una dintre principalele modificări la statut prevede că noua denumire a Comitetului Executiv Naţional va fi Consiliul Politic Naţional.
Potrivit modificărilor, Consiliul Politic Naţional se constituie din membrii Biroului Permanent Naţional cu drept de vot, preşedinţii organizaţiilor judeţene şi de sector, preşedintele organizaţiei municipiului Bucureşti, preşedintele PSD Diaspora, preşedintele PSD Republica Moldova, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii de sector, preşedintele Institutului de Studii Social Democrate.
O altă modificare prevede că preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales de congres în componenţa echipei de conducere propuse în cadrul unei moţiuni. Totodată, preşedintele Consiliului Naţional va prezida şedinţele Consiliului şi va coordona activitatea departamentelor, forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional.
Cum s-a desfășurat Congresul?
Pentru buna desfășurare a Congresului și respectarea tuturor normelor sanitare impuse de Covid 19, au fost amenajate în spații deschise 38 de centre teritoriale. Acestea au permis prezenţa a maximum 50 persoane, reunind un număr total de 1.509 delegați.