0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Încă o victorie pentru victimele violenței în familie! De azi, închisoare până la 5 ani dacă agresorul încalcă ordinul de protecție!

Se fac pași mărunți în ajutorarea victimelor violenței domestice. După ce polițiștii au primit ”permisiunea” de a emite ordin de protecție provizoriu, azi intră în vigoare încă o victorie. Agresorii care încalcă ordinele de protecție pot primi până la 5 ani închisoare.

Tot mai multe cazuri de violență domestică ”ies la lumină”în ultima perioadă.

Acest lucru se datorează și faptului că la finalul anului 2018, polițiștii au primit ”permisiuneaa” de a întocmi pe loc un ordin de protecție provizoriu.

Acest lucru le-a dat curaj victimelor să apeleze la ajutorul oamenilor legii, știind că nu rămân în casă cu agresorii.

A fost o primă victorie, iar numărul cazurilor raportate a crescut….alarmant.

O a doua victorie se înregistrează astăzi. Agresorii care încalcă ordinele de protecție pot primi până la 5 ani de închisoare. Legea a apărut încă de miercuri în Monitorul Oficial, dar de azi va putea fi aplicată.

Conform Avocatnet.ro, legea nr. 183/2020 (care modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice) prevede pedepse cuprinse între șase luni și cinci ani de închisoare pentru cei împotriva cărora a fost emis un ordin de protecție și care nu respectă măsurile stabilite prin intermediul acestuia.

Mai exact, în cazul violenței domestice, vor putea fi pedepsiți mai drastic agresorii care:

  • refuză să fie evacuați temporar din locuință;
  • nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei;
  • nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima;
  • nu respectă obligația de a păstra distanța minimă stabilită față de victimă, față de reședința sau locul de muncă ori față de membrii familiei acesteia;
  • nu respectă interdicția de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
  • refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere;
  • contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima;
  • refuză să predea armele deținute;
  • refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanță;
  • nu se prezintă periodic, la intervalul stabilit de instanță, la secția de poliție competentă;
  • nu dau informații polițiștilor despre noua adresă de domiciliu, în cazul în care a fost evacuat din locuința familiei.

Acest lucru se aplică inclusiv în cazul ordinului de protecție provizoriu, nu doar în dreptul celui emis de instanța de judecată.

Totodată, legea de modificare prevede și introducerea obligativității asigurării unui avocat din oficiu pentru persoanele care solicită un ordin de restricție și care nu au un avocat propriu. În prezent, victima violențelor domestice poate solicita asistența unui avocat desemnat din oficiu, dar nu i se oferă automat” mai scrie Avocatnet.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...