O amintire tandră și catifelată, din Sinagogă: „Numai a vrea nu e suficient, trebuie să şi poţi. Talentul e important, dar nu e totul. Cu cât eşti mai talentat, cu atât pericolul e mai mare…! Pentru că faci lucrurile cu uşurinţă şi nu mai ai voinţă, tenacitate. Toate lucrurile par simple, dar cum dai de greutăţi ai tendinţa să te opreşti…”
Vine o vreme când dintr-un concert de jazz desfășurat acum vreo 5 ani, la Sinagogă, nu rămâne decât gustul unor sunete, înșirate catifelat pe ață. Sau amintirea tandră și sonoră în care muzica te-a învăluit și sedus, dezvăluind tiptil, mici frânturi de magie…
Este și cazul unui concert organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură, în toamna lui 2015.
Când la Bistrița se derula a III-a ediție a Festivalului BISfest, iar pe scenă, la Sinagogă, au urcat saxofonistul Nicolas Simion și chitaristul originar din Bistrița Ciprian Pop…
[arve url=”https://youtu.be/kQ-yAmbQr7g” /]
Nicolas Simion este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa, care a rămas credincios jazz-ului românesc. A reuşit să-şi găsească drumul pe scena jazz-ului contemporan european, integrându-se și pe scenele de jazz din Germania. De altfel, în Germania a și trăit ani buni, ducând mai departe ideile şi experiența „generaţiei de aur” a jazz-ului autohton.
[arve url=”https://youtu.be/XQ-gPvK-5JA” /]
Nicolas Simion este și singurul român invitat la London Jazz Festival. El povestea, într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național, cum a început în clasa a V-a cu clarinetul şi pianul la Şcoala de muzică, descoperind jazzul abia la 19-20 de ani:
„Mi-am dat seama că e o muzică care îmi place prin care mă pot exprima direct… Dacă e nevoie aş putea cânta şi altceva dar m-aş simţi ca şi cum aș renunţa la un vis în care cred.
Viaţa te duce automat într-o parte sau alta. Există un echilibru şi nişte legi nescrise, când lucrurile se întâmplă natural, de la sine. Numai a vrea nu e suficient, trebuie să şi poţi. Nu provin dintr-o familie de muzicieni.
Era în sat la Dumbrăviţa o formaţie de lăutari care cântau la nunţi, aniversări, ascultam cu mare plăcere şi eram fascinat. Aşa am ajuns la şcoala de muzică şi de acolo la Conservator, la Bucureşti. După care mi-am dat seama că mai bine mă concentrez pe muzica de jazz şi rămân în această direcţie. Am dat puţin cu nasul prin muzica clasică, am luat lecţii de compoziţie și dirijat, câţiva ani. Și atunci mi-am dat seama că muzica de jazz e mult mai serioasă decât alte genuri.
Mulţi au impresia că improvizaţia e, aşa, o chestie întâmplătoare. Oricine poate să facă orice, ceea ce nu e adevărat. Eu am intrat pe un drum şi am stat pe drumul ăsta de la 11 ani. Şi îl continui.
Talentul e important, dar nu e totul, cu cât eşti mai talentat cu atât pericolul e mai mare. Pentru că faci lucrurile cu uşurinţă şi nu mai ai voinţă, tenacitate. Toate lucrurile par simple, dar cum dai de greutăţi ai tendinţa să te opreşti…”
*****
Festivalul BISfest, editia III, derulat în perioada 30 septembrie – 5 octombrie 2015, a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură. Proiectul a fost co-finanţat de AFCN.
Foto & Video @ Sinagoga din Bistrița / Societatea de Concerte Bistrița