7.6 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 26, 2024

OAMENI din BN. Alexandra Arman, educatoarea care a obținut singura notă de 10 la Titularizare: „Nu e o tragedie să fac naveta câțiva ani”

Alexandra Arman are 23 de ani, a absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu” și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. A fost singurul cadru didactic care a luat nota maximă, la Titularizare, în acest an, în Bistrița-Năsăud. A apucat să predea doar câteva luni, la Grădinița Nr 13 din Bistrița, când a început pandemia. Ne-a povestit cum a decurs examenul de Titularizare, dar și cum au decurs activitățile la grădiniță, în vremea pandemiei. 

Alexandra Arman – originară din Sângeorz-Băi – a fost singurul cadru didactic care a reușit să obțină 10 la Titularizare, în acest an. Și-a dorit foarte mult să reușească să se titularizeze. Mai ales că sunt posturi foarte puține, spre deloc. Iar candidații – din ce în ce mai mulți. 

Da, mă așteptam o la o notă mare, dar nu chiar la 10. Am consultat baremul. Știam că la partea de gramatică am rezolvat corect cerințele. Dar în ceea ce privește celelalte subiecte nu am putut să stabilesc dacă e corect sau nu. Am sperat la corectori înțelegători și am așteptat rezultatul… Oricum știam că am scris bine. Doar că de multe ori contează și dacă te conformezi perspectivei personale a celor care corectează… Ei sunt cei care mai scad sau mai adaugă câte un pic din/la punctaj…”, ne-a mărturisit Alexandra Arman. 

„Nu mă așteptam la nota 10, dar mi-am dorit-o

„Primele două subiecte ale examenului testează cunoștințe legate de gramatică și literatură. Literatura este foarte asemănătoare cu materia de la bacalaureat, de pildă”, a explicat Alexnadra Arman.

Dar subiectul nu se oprește aici, având în vedere că toți candidații au avut 4 ore la dispoziție. „Partea de pedagogie constă în informații cu privire la întreg sistemul de învățământ. De exemplu, cerința de anul acesta a fost să tratăm conceptul de Învățarea centrată pe copil, care este o reformă a învățământului. M-am bucurat foarte tare când am văzut subiectul. Este unul din subiectele mele preferate din tematică”, ne-a mărturisit Alexandra Arman. 

Nici metodica nu a fost ocolită, la examenul de Titularizare. „Metodica reprezintă modul efectiv de predare și evaluare în cadrul activităților. Aici intră metode tradiționale sau moderne, forme de organizare și altele. Multă lume crede că la grădinița nu facem altceva decât să ne jucăm. Dar toate demersurile didactice sunt complexe și conținuturile sunt cuprinzătoare. Doar pentru că noi, educatoarele, îmbrăcăm toate activitățile de învățare în joc – nu înseamnă că doar „ne jucăm”. Printr-un joc, activitatea preferată la vârsta copilăriei, îi învățăm pe copilași noțiuni de gramatică, de exemplu…În ansamblu, subiectul a fost accesibil și ușor. Nu mă așteptam la nota 10, dar mi-am dorit-o”, ne-a mai povestit Alexnadra Arman.

Respect și aprecieri pentru învățătoare…

Tânăra educatoare are dublă specializare. Ar putea preda și la ciclul primar. „În cadrul celor 3 ani de licență am făcut practică la ambele cicluri de învățământ. Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez cu preșcolarii. Așa am decis deocamdată. Dar asta nu înseamnă că nu aș putea să mă reprofilez, la un moment dat. Am această șansă datorită dublei specializări, cum spuneam…”, a mai spus Alexandra Arman. 

„Le respect și le apreciez pe doamnele învățătoare. Pentru că la nivel primar responsabilitatea este mult mai mare. Iar  programa este mai riguroasă și mai amplă… Nu spun că la nivel preșcolar nu ar fi. Doar că există posibilitatea de a fi mai flexibil, în ceea ce privește alegerea conținutului de predat. Noi nu avem manuale, de exemplu și asta ne permite să alegem teme în funcție de nevoile și interesele copiilor…”, admite Alexnadra Arman. 

La grădiniță, în vremea pandemiei

Alexandra Arman a predat până în luna martie la Grădinița Nr 13 din Bistrița. A recunoscut că i-a plăcut foarte mult. „Am avut parte de un colectiv deosebit, de colege care m-au ajutat ori de câte ori am avut nevoie”, și-a amintit Alexandra. 

Din luna martie nu a mai fost prezentă fizic, la grădiniță. Dar activitățile au continuat, încă înainte ca ele să devină obligatorii.

„Nu știam ce se va întâmpla sau cât va dura acea perioadă de criză. Și nu am vrut să pierdem legătura cu copiii. Toate cadrele didactice, la îndrumarea doamnei director, au realizat activități online cu copiii. Întâlnirile virtuale au fost mai dificil de realizat. Unii copii sunt prea mici și chiar au trac în fața camerelor. Dar am trimis zilnic sugestii de activități dintre cele mai interesante. Copiii le-au realizat atât individual, cât și împreună cu membrii familiei. Inclusiv Școala Altfel s-a derulat online. Practic, noi am ținut cont de planificarea anuală realizată la începutul anului școlar…”, a mai explicat Alexandra Arman. 

Deși a luat 10 la Titularizare, va trebui să facă naveta în următorul an școlar

Deși a luat 10 la Titularizare, Alexandra Arman are de ales să predea, anul viitor, la o grădiniță din Galaţii Bistriţei sau Pintic. Ar fi posturi și în Bistrița, dar nu îi sunt accesibile pentru că nu are anumite cursuri suplimentare. Cum ar fi cele necesare la  Waldorf sau Step-By-Step. 

Am vrut să fac și aceste cursuri, dar pandemia mi-a cam încurcat planurile”, admite Alexandra Arman.

Totuși, naveta nu o deranjează prea mult. „Nu mă deranjează atât de tare nici naveta. Oricum fac naveta de la Sângeorz-Băi. În cazul în care se va ivi ocazia, mă voi transfera mai aproape de casă. Asta mi-am dorit de la început. Dar dacă nu sunt posturi libere, nu am ce sa fac.

Nu mi se pare o tragedie să fac naveta câțiva ani, în condițiile în care am șansa să fiu titulară pe post.. Este mai greu pentru educatoarele care care doar suplinesc. Pentru că nu au stabilitate și siguranță… An de an trebuie să susțină din nou acest examen…”, ne-a mai explicat tânăra educatoare.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...

ART LEGNO Bistrița – calitate și creativitate: Zeci de modele de uși din lemn multistratificat, în peste 200 de culori

Aspectul și ambianța casei e dată și de ușile din interior. Aici intervin cei de la...