Primarii din Bistrița-Năsăud se vor trezi cu o nouă obligație în fișa de post. „Este absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască…”
Guvernul a contorizat că ar fi vorba despre 250.000 de elevi care nu au acces la tehnologie – a explicat deputatul USR Cristina Iurișniți. În realitate, numărul celor care nu au acces la tehnologie se apropie de 900.000.
Invitată la emisiunea „Direct în Problemă”, la Bistrițeanul Live, deputatul USR Cristina Iurișniți a amintit și de o nouă obligație pentru primarii din județ și din țară.
„În plenul Camerei Deputaților a trecut recent legea pe care am propus-o și în Comisia de Învățământ. Primarii să fie obligați pe raza unității administrativ-terirotiale de care răspund să asigure accesul la internet tuturor copiilor. Devine obligativitate după votul de la Senat și promulgarea legii...”, a explicat Cristina Iurișniți.
Primarii sunt cei vizați, anul acesta – a mai spus deputatul. E vorba și de obligația colectării selective în școli, dar și de accesul la internet.
„Este absolut necesar să existe disciplină și ordine. E necesar ca profesorii să aibă ore online, să existe o monitorizare din partea direcțiunii. Să existe un program și un calendar. E absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască. Va fi în curând obligatoriu să purtăm mască și în spațiile aglomerate…”, a mai spus Cristina Iurișniți.
Aceasta a admis că, cel mai probabil, școala din toamnă se va face într-un sistem mixt. „Deocamdată totul este sub semnul întrebării. Nici Ministerul Educației nu a comunicat nimic clar. Scenariile sunt încă în lucru. Se vehiculează acest scenariu: jumătate dintre elevii unei clase – la școală, jumătate – acasă. Se vor conecta online. Vor primi câte o tabletă, la cerere. Iar profesorii vor primi, la fel, câte un laptop. Aici intră și copiii cu cerințe educaționale speciale… Este o altă lege pe care am reușit s-o adoptăm, pe care am susținut-o și la care sunt și co-inițiator. Să sperăm că se va și implementa cadrul legislativ”, a conchis Cristina Iurișniți.