1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie

Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.

Betak produce parapete metalice sau de beton și electrozi utilizați atât în infrastructura de transport curent electric, cât și în infrastructura rutieră. Compania are 215 angajați în Bistrița, o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut.

A fost un an atipic. Am început foarte bine anul 2020. Primul trimestru a fost cel mai bun din istoria firmei noastre. Din păcate a venit pandemia, iar în luna aprilie am avut o cădere de aproximativ 20%. Nu am oprit producția. Dar am lucrat extrem de greu… Ne-am revenit în lunile mai și iunie. Aproape am recuperat pierderea din aprilie, astfel încât, pe semestrul I aproape de final, avem și un plus de aproximativ 16%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a explicat Caius Bulea.

Criza din 2020 vs criza economică din 2008

Directorul general Betak a mai precizat că afacerea este împărțită în două – jumătate funcționează pe piața internă, jumătate pe piața externă. „Piața externă este o piață stabilă. Avem contracte anuale. Ne respectăm termenele de livrare, partenerii noștri își respectă termenele de plată. Plusul a venit din piața internă. A fost un an în care pe piața internă s-a văzut o dinamică deosebită. În aprilie, însă, piața internă a căzut aproape de tot. Am rezistat și nu am închis fabrica, datorită contractelor pe care le-am avut la export. Abia spre finalul lunii aprilie a început piața internă să-și dea drumul. Iar în iunie și-a revenit complet, reluându-se cursul ascendent”, a punctat Caius Bulea.

Criza din aprilie s-a manifestat invers față de cea din 2008 – a remarcat Caius Bulea. Acesta a amintit că din octombrie 2008, producția Betak pe care trebuia s-o livreze la export nu a mai fost vândută. „Partenerii noștri nu au mai cumpărat niciun kilogram de materiale de la noi, până în mai 2009. Atunci am trăit doar din piața internă, aproape 6 luni. Acum a fost exact invers. Exporturile au mers fără probleme. Sau, mai precis, cu problemele legate de infrastructura de transporturi care a fost foarte grav afectată de pandemie. Dar nu am avut nicio colaborare externă care să se oprească”, a recunoscut Caius Bulea.

Viitorul se anunță optimist, la Betak Bistrița 

Semestrul II din acest an se anunță o perioadă bună. Dacă nu intervine nimic deosebit, investițiile care au fost începute, se vor finaliza. Șantierele lucrează din plin. Cred că semestrul II va fi un semestru mai bun decât primul”, a remarcat directorul general Betak.

Caius Bulea a explicat celor de la Ziarul Financiar că principalele componente care se fabrică la Betak sunt banda zincată și electrozii de împământare – componente ale prizelor de pământ. „Sarcinile care se descarcă în atmosferă – fulgere sau supratensiuni – se descarcă prin instalațiile noastre, în așa fel încât instalațiile electrice să fie protejate. Aceste componente sunt aproximativ 50% din producția noastră. Suntem cei mai mari producători din România de benzi zincate și electrozi de pământare”, a  subliniat Caius Bulea.

Compania exportă foarte mult în Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Italia, Ungaria. 

BETAK Bistrița – principalul producător din România de parapete pietonali

30% din producția Betak Bistrița o reprezintă și parapete de protecție stradală. „Este un domeniu în care ne-am dezvoltat în ultima perioadă. Piața este foarte activă în acest sens. Pentru că în România nu există producători foarte mari de parapete de protecție stradală, principalele cantități de produse sunt aduse din Italia. Am gândit că este o oportunitate să dezvoltăm și această zonă”, a precizat Caius Bulea. 

Betak a ajuns să livreze parapete pentru drumuri naționale, județene, comunale sau forestiere. Încă nu a intrat pe zona de autostrăzi, întrucât piața respectivă este una atipică. „Pentru a putea face față concurenței în zona respectivă, trebuie să mai creștem. Avem în vedere câteva investiții pentru a produce și parapete pentru autostradă – conform normelor caracteristice pentru autostradă. Dezvoltăm și acest segment de producție”, a promis Caius Bulea.

Directorul general a amintit și de faptul că Betak este principalul producător din România de parapete pietonali. E vorba de acele structuri metalice amplasate pe poduri, pentru pietoni. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.

Top 3 provocări cu care se confruntă Betak Bistrița

În primul rând ar fi vorba de un dezechilibru între încasări și plăți. „Una dintre marile provocări este aceea că necesarul de cash flow este foarte mare. Suntem în curs de accesare a unor credite, în acest sens”, a explicat directorul Betak.

Apoi, cu toate că au venit mulți români din afară, necesarul de forță de muncă este încă mare. Iar oferta este în continuare mică. Mai mult, și calitatea ofertei lasă de dorit. „Avem nevoie de ingineri, dar nu-i găsim. Avem nevoie de operatori, dar nu-i găsim. Nici măcar necalificați nu găsim. Putem să-i calificăm noi, dar oferta e foarte redusă”, a recunoscut Caius Bulea.

O altă problemă care s-a acutizat după criza generată de coronavirus este transportul. „Avem mulți navetiști. Din cei 215 salariați, trei sferturi sunt navetiști. Suntem o fabrică cu foc continuu, lucrăm 7 zile din 7, 365 de zile pe an. Avem cuptoare mari care nu pot fi oprite în weekend. Iar zona de sâmbătă și duminică nu este acoperită de transportatori. Am cumpărat microbuse ca să ne putem aduce oamenii la fabrică. Avem de lucru, dar nu avem cu cine să lucrăm”, a admis directorul general Betak Bistrița. 

Acesta a amintit de parteneriatele încurajate de companie cu școlile profesionale. „Avem parteneriate cu o școală de meserii, pe specializarea sudură. Dar rezultatele lasă încă de dorit. Din 10 sudori pe care îi pregătim, dacă rămânem cu 2, este bine. Cei mai mulți tineri preferă să plece în străinătate, după terminarea școlii”, a mai spus Caius Bulea.

Directorul Betak a recunoscut că pierderile sunt suportate de companie, fiind vorba despre un risc asumat.

Principala zonă în care vom face dezvoltări și investiții este zona de electrozi de pământare. Suntem singurul producător din România de astfel de electrozi. Ei sunt produși după brevetele noastre proprii. Avem pe zona de electrozi o serie de 5 – 7 brevete europene în curs, care sunt lucrate acum la Munchen.

E zona în care am făcut investiții încă de acum 2 ani. Distanța de la depunerea brevetului la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și până la intrarea în producție de serie a electrozilor este cam un an – un an și jumătate”, a mai explicat Caius Bulea, directorul general Betak.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

https://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR/videos/626635821287261/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: