-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

NESIMȚIRE! Ghiolbanii au dat iama și anul acesta în Poiana cu Narcise din Parcul Național

Peste 1.000 de persoane au vizitat Poiana cu Narcise din Parcul Național Munții Rodnei weekendurile trecute. Deși vorbim de flori protejate, unii nu s-au abținut și au plecat acasă cu buchete întregi…

Poiana cu Narcise este una dintre cele mai spectaculoase atracții ale Parcului Național Munții Rodnei din această perioadă. Peste 1.000 de persoane au urcat la 2.000 de metri altitudine în munți pentru a le admira. Unii însă au vrut să ia o bucățică din această frumusețe acasă, în ciuda faptului că vorbim de flori ocrotite de lege.

Mai mulți tineri au fost surprinși în timp ce plecau acasă cu buchete de narcise sălbatice. Fotografia a fost făcută publică de biologul Parcului Național Munții Rodnei, Claudiu Iușan, care a condamnat comportamentul tinerilor:

„Din păcate unii apreciază frumusețea naturii într-un mod egoist, furând gingășia și sublimul acesteia. Păcat că se ajunge la ruperea narciselor. Cei 7 ani de acasă și educația primită în școală ar trebui să ne inducă abilitatea de a nu face așa ceva. Păcat… Este corect faptul că narcisele au bulbi și se înmulțesc prin divizarea bubilor, însă și semințele au rolul lor în înmulțire, motiv pentru care, rupând florile, acestea nu mai ajung la etapa de fructificație și înmulțirea acestora este diminuată. Fiind vorba de un parc național, adică de un laborator viu sau o grădină botanică naturală, se cuvine să ne bucurăm de frumusețea naturii, să o imortalizăm prin fotografii și filme, dar să o respectăm și să nu lăsăm urmele noastre să îi știrbească frumusețea fragilă, astfel încât toți cei care fac efortul să ajungă până sus în munte la această poiană mirifică, să se bucure din plin de roadele acesteia, admirând în liniște acest spectacol al naturii. Consider că e de bun simț să lași florile dintr-o arie protejată în pace fără să le rupi, scopul acelei rezervații naturale de interes botanic tocmai acesta este, de conservare a populației de narcise. Rupându-le încalci legislația de mediu și ești pasibil de amendă, așa cum se întâmplă în orice arie protejată și cu precădere într-un parc național. Chiar dacă în România există peste 250 poieni cu narcise, altitudinal până la 2.000 m, fie că sunt incluse într-o arie protejată sau nu, merită să arătăm respect față de natură și să le protejăm”, notează biologul.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...