O categorie de bistrițeni riscă să rămână fără salarii, iar unii, fără hrană. Guvernul actual i-a „omis” la fiecare rectificare bugetară din timpul stării de urgență. „Îmi vine să urlu! Cum să faci așa ceva??” a reacționat Radu Moldovan, președintele CJ BN.
Angajații, dar și beneficiarii serviciilor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului trăiesc cu grija zilei de mâine. Asta, încă de la începutul anului.
„Din păcate, situația bugetului e una și mai puțin roză. Deși s-a înregistrat o creștere economică de 4 la sută, comparativ cu 2019, și PIB-ul Statului tot așa, a înregistrat o creștere, bugetul județului Bistrița Năsăud, pe anul 2020 a fost diminuat cu 23 la sută. Suplimentar la asta, dacă pot spune așa, Statul a acoperit până acum doar 21 la sută din necesarul DE FUNCȚIONARE al DGASPC. Asta în condițiile în care Statul s-a angajat să plătească 90 la sută și Consiliile Județene, 10 la sută. Și e pentru PRIMA dată când un Guvern nu asigură plata pe primele trei trimestre. Anii trecuți făceau plățile până prin septembrie, măcar”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN, Radu Moldovan.
Acesta a mai explicat că, deși din bugetul propriu au derulat numeroase proiecte pentru DGASPC BN: Noul sediu de pe strada Horea, casele de tip familial de la Beclean, demersurile pentru casele de tip familial la Bistrița, au depășit și cota aferentă pentru funcționare.
„Deși noi am avut obligația de a plăti doar 10 la sută, deja am depășit 20 la sută. Am asigurat banii până în iunie, inclusiv”, a subliniat Radu Moldovan.
Președintele CJ BN a explicat că a făcut tot ce a putut și speră ca Guvernul să nu-i lase fără mâncare și fără bani pe angajații și beneficiarii serviciilor DGASPC.
„Am făcut solicitări, am făcut informări. Am vorbit cu președinții ambelor Camere, atât a Deputaților, cât și Senatului. Am luat legătura din nou cu președintele Camerei Deputaților să urgenteze acest lucru, și să se discute. Au fost două rectificări bugetare, în timpul stării de urgență. La NICIUNA dintre ele nu s-au alocat bani pentru DGASPC-uri. Dacă exista bunul simț, o făceau. Trăiesc cu speranța că la rectificarea bugetară din iulie se vor aloca banii pentru funcționarea DGASPC-ului. Beneficiarii serviciilor lor sunt categorii vulnerabile, de bătrâni, de oameni bolnavi, de copii abandonați sau fără părinți. NU pot fi lăsați așa! CUM să nu le asiguri hrana?? CUM să faci așa ceva?? Îmi vine să urlu!”, a reacționat președintele CJ BN, Radu Moldovan.
Despre această problemă, președintele CJ BN a mai vorbit și la începutul anului:
VIDEO – Radu Moldovan: Am tăcut, dar nu mai pot! Noul Guvern condamnă românii la moarte!