Pentru ca lumea în care trăim să rămână moștenire copiilor și nepoților noștri, așa cum am primit-o de la părinții și bunicii noștri, pentru ca generațiile care vor veni să se bucure așa cum ne bucurăm noi de minunile și frumusețile pământului – respectăm și protejăm eficient mediul înconjurător.
La sfârșitul lunii martie, specialiștii de la Betak reușeau să monteze parapete de siguranță la pasarela din zona industrială a orașului. Despre acest subiect puteți reciti în Bistrițeanul.ro accesând linkul de mai jos:
FOTO: Au început lucrările la „stâlpul morții”! Betak ajută la montarea parapetelor de siguranță
Acum cei de la Betak își demonstrează din nou grija față de mediul înconjurător din Bistrița. Ei ne propun o tehnologie revoluționară de epurare a apelor.
Un pericol pentru mediu care nu poate fi neglijat…
Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problemă actuală cu consecințe grave asupra populaţiei. Apele contaminate cu ioni metalici toxici reprezintă o problemă gravă de sănătate publică și de mediu.
În prezent, tratarea apei a devenit un subiect important la nivel mondial. Creșterea populației și industrializarea au ca efect principal contaminarea apei – nu doar cea freatică, ci și cea de suprafață. Se contaminează, astfel, și mediul înconjurător, în general. Prin urmare, este necesar să se purifice și recicleze atât apele industriale, cât și cele reziduale.
Pentru epurarea apelor reziduale industriale se utilizează procese tehnologice adecvate naturii poluanților și caracteristicilor apelor reziduale, luand în considerare costurile implicate în procesele de epurare.
Metalele grele sunt deosebit de toxice pentru organismele vii, determinând inhibarea proceselor enzimatice celulare sau provocând alte dereglări fiziologice. Metalele grele au fost eliberate excesiv în mediul înconjurător. Iar datorită industrializării rapide, procesele de înlăturare a acestora a devenit o preocupare majoră la nivel mondial.
O tehnologie revoluționară de epurare a apelor
Prin acțiunile pe care le promovează, având în vedere specificul activităților desfășurate, Betak se înscrie în rândul societăților pentru care protecția mediului este o prioritate.
În contextul menționat BETAK este parte – alături de Universitatea Politehnică București – ECOMET într-un proiect de cercetare coordonat de ICPE Bistrita. Proiectul are în centrul atenției o tehnologie revoluționară de epurare a apelor.
Proiectul se intitulează „Sistem inovativ pentru epurarea apelor uzate industriale utilizând materiale magnetice nanostructurate”, având acronimul SIMAG.
Proiectul a făcut parte din programul de finanțare PNCD III – Programul 2 Subprogramul 2.1 – Proiect de transfer la operatorul economic (PTE 7/ 2016).
Pentru proiectul menționat, UEFISCDI a alocat circa 500 000 Euro.
Ideea proiectului are la bază rezultatele preliminare obținute de către UPB-ECOMET, în colaborare cu ICPE Bistrița, privind capacitatea materialelor oxidice nanostructurate cu proprietăți magnetice de a reține metale grele.
În urma cercetărilor efectuate în cadrul proiectului, o tehnologie validată în laborator de către UPB-ECOMET și demonstrată în mediul industrial de ICPE Bistrița, a fost transferată și implementată la BETAK, împreună cu Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate realizat practic în cadrul proiectului, testat și validat în condiții reale de funcționare pe apa uzată rezultată din procesele de producție din Betak.
Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate destinat obținerii apei de recirculare din apa uzată care iese din procesul de galvanizare al firmei Betak este format din două trepte de tratare. Este vorba despre o treapta de pre-epurare și o treaptă de finisare a apei cu modul magnetic. Apa care rezultă din spălarea echipamentelor (filtre) este trecută într-un decantor lamelar, iar nămolul este concentrat cu ajutorul unei prese de nămol.
Treapta de pre-epurare este compusă din următoarele subtrepte sau echipamente:
1. Echipamentul de corecție a pH-ului-are rolul de neutralizare a acidității apei;
2. Echipamentul de tratare electrochimică are rolul de a oxida-reduce substanțele dizolvate în apă în scopul reținerii acestora în filtre;
3. Grup de reținere primară (filtrare) a poluanților din apă.
Treapta de finisare realizează dozarea și amestecarea apei decantate cu nanoparticule la suprafața cărora să adere metalele rămase în apă, după treapta de decantare și modulul magnetic de reţinere (recuperare) a magnetitei şi reutilizarea acesteia;
Între echipamentele menționate anterior sunt montate conducte de by-pass astfel încât fluxul apei poate fi modificat, în sensul de a utiliza un anumit echipament sau de a fi ocolit. Apa epurată este reutilizată în proces.
Procesul de tratare a apei uzate este complet automatizat și cuprinde tabloul de comandă și automatizare, senzori și achiziție date. Debitul nominal de epurare ape uzate a instalației prezentate este de 2,5 m3/oră.
În urma trecerii apei uzate prin aceste trepte, apa va avea calitatea necesară reutilizării acesteia în procesul de producţie din cadrul firmei BETAK.
Descrierea fluxului tehnologic
Apele reziduale provenite din procesul de producție (galvanizare) din BETAK sunt stocate într-un rezervor cu volum de 30 m³ . În scopul reutilizării acestei ape în procesul de producție, s-a conceput un flux de procesare a apei care să asigure corecția pH-ului acesteia, oxidarea metalelor și substanțelor organice dizolvate, coagularea și flocularea acestora în vederea reținerii prin precipitare într-un decantor lamelar.
După decantare, substanțele rămase dizolvate în apă sunt reținute într-o nouă treaptă de tratare – prin adsorție pe suprafața unor particule cu proprietăți magnetice introduse în apă, care apoi sunt reținute în câmp magnetic. Particulele sunt reutilizate și periodic spălate.
Depunerile de nămol din decantorul lamelar bogate în oxizi metalici și săruri sunt stocate într-un rezervor de nămol din care sunt preluate de către pompa unui filtru presă sau filtru cu saci, pentru îngroșarea nămolului (extragerea substanței solide din nămol), masa solidă – turtele sau sacii se depozitează într-un container dedicat acestui scop sau pe o platforma betonată, iar apa rezultată este recirculată.
Fluxul de tratare a apei asigură corecția PH-lui și reținerea substanțelor dizolvate.
Apa din rezervorul cu volum de 30 m³ – pentru ca să poată fi folosită în continuare pentru spălarea pieselor – trebuie să aibă un pH neutru (6,5…8). Concentrația substanțelor dizolvate (metale, oxizi, săruri, substanțe organice) nu trebuie să depășească valorile impuse apei industriale. Și asta pentru a nu rămâne urme pe suprafața pieselor spălate. Fluxul de tratare a apei trebuie să asigure corecția pH-ului și reținerea substanțelor dizolvate, aici fiind cuprinsă și procesarea nămolului decantat.
Stația de epurare ape uzate existentă la Betak este singura stație de epurare de acest fel de pe platforma industrială a orașului. Ea reprezintă o garanție a calității apelor deversate în rețeaua de canalizare a orașului nostru.
(P)