0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Rostul de dimineață: Spectaculos fenomen, surprins de un bistrițean, pe cerul județului. Unii au crezut că vin extratereștrii!

Un fenomen spectaculos a fost surprins pe cer, zilele trecute, de un bistrițeanul Alex Varga din Rodna: „Hai că iar am comis-o…! Știu că nu e o filmare prea bună, plus că aveam și nori… Dar, ca și spectacol, merită văzut!”, a transmis Alex Varga. 

Alex Varga a „comis-o” din nou…! A surprins în flagrant „ciurda” de sateliți Starlink – un proiect al lui Elon Musk, fondatorul companiei Tesla. Proiectul presupune existența internetului oriunde în lume.

„Sunt sateliți pe orbită joasă. Până acum sunt lansați 422, în total vor fi undeva între 12 și 14.000 de sateliți”, explică Alex Varga prietenilor săi. Aceștia au putut urmări chiar și un film cu acești sateliți: 

[arve url=”https://youtu.be/rvDViALRuWs ” /]

Hai că iar am comis-o… Adică am reușit să filmez sateliții Starlink când au trecut seara asta pe deasupra României. Știu că nu e o filmare prea bună. (De fapt e extraordinar de proastă!) Plus că aveam și nori… De fapt, se vede cum sateliții se ascund după un nor. Dar, ca și spectacol, merită văzut! Sper să vă placă!”, a mai explicat Alex Varga. 

Unii dintre cei care au fost martorii acestui fenomen, au crezut că e vorba despre extratereștrii. Sau despre sania lui Moș Crăciun…

În fapt, sateliţii au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial – notează Digi24, cei care au și preluat câteva fotografii realizate de Alex Varga.

Proiectul lui Elon Musk presupune o reţea ce va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km. Deocamdată, proiectul este în faza de testare.

Sateliţi Starlink au o greutate de aproximativ 200 de kilograme, fiind echipaţi cu un panou solar şi operaţi de SpaceX. O dată eliberaţi în spaţiu, ei urcă prin mijloace proprii de propulsie, până când ating orbita lor operaţională, la 550 kilometri altitudine.

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului. Din 2021, va începe extinderea globală. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe ţări din lume.

Sateliţii se vor mișca permanent în jurul Pământului, „pasându-și” conexiunea cu staţiile de la sol, de la unul la altul. Vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Pentru că se vor afla mai aproape de Pământ, vor oferi o conexiune mai consistentă, cu o viteză de transfer mai mare.

Comunitatea astronomilor nu privește cu ochi buni acest proiect, mai scrie Digi24. Unele voci susţin că un cer „pătat” va împiedica observaţiile astronomice…

Foto / Video @ Alex Varga

Foto deschidere @ MeteoPlus

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...