Cadrele medicale și personalul auxiliar din unitățile medicale sunt printre cei mai expuși infectărilor cu COVID-19. Și în județul nostru au fost astfel de persoane infectate. AFLĂ care e situația lor:
Cei mai expuși infectării cu COVID-19 sunt cei ce lucrează în unitățile medicale. Riscul de infectare a fost cu atât mai mare cu cât mulți din pacienți nu recunoșteau că au avut contact direct cu cineva venit din zone galbene sau roșii. Unii au avut contact chiar și cu persoane infectate, fără a recunoaște aceasta în fața cadrelor medicale.
Astfel, inevitabilul s-a produs și cadre medicale, dar și personal auxiliar, au fost infectate.
Situația personalului infectat din Spitalul Județean de Urgență Bistrița
”Începând din 22 martie 2020 și până în prezent, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a înregistrat 9 angajați cu pozitivări din afara spitalului cu virusul SARS-CoV-2, în special din familia lărgită, dintre care: 1 medic (vindecat), 4 asistenți medicali (din care unul vindecat) și 4 infirmieri (din care 3 vindecați)” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al SJUB, Camelia Strungari.
Situația personalului infectat din alte unități medicale din județ
„În evidențele Spitalului Județean de Urgență Bistrița mai figurează personal-pacienți: 2 medici de la Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon” Năsăud (vindecați), o asistentă medicală de la Serviciul Județean de Ambulanță (vindecată) și o îngrijitoare de la Spitalul Orășenesc Beclean (internată)”, a mai precizat Camelia Strungari.
De menționat este faptul că în unitățile medicale s-a pus la punct un sistem foarte bun de rotație a personalului. Astfel, cei din ture diferite să nu aibă contact, iar personalul infectat să poată fi înlocuit, fără a afecta activitatea.
„Menționăm că programul special de lucru cu rotație săptămânală și triajul epidemiologic la fiecare intrare în tură (în special la schimbul echipelor după rotația săptămânală în concediu de odihnă) au permis identificarea în timp util a personalului contact cu suspecți / izolați / pozitivi din afara spitalului, extragerea rapidă și testarea acestuia. În fiecare caz depistat pozitiv s-a procedat la testarea personalului contact de la locul de muncă, conform timpilor recomandați de algoritmul de testare și analizei graficului, programul special de activitate cu rotație limitând contactul pe unități semnificative de timp. Rezultatele negative la testarea restului personalului contact și inclusiv a pacienților internați dovedesc eficiența echipamentelor de protecție și respectarea precauțiunilor standard și precauțiunilor suplimentare de către personalul unității noastre”, mai transmit reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Bistrița.