Pandemia de coronavirus îi îmbogățește pe comercianții fără scrupule care își vând marfa și de șase ori mai scumpă. Sticla de spirt și-a dublat prețul, iar drojdia concurează cu prețul aurului. Un bistrițean pune la bătaie un depozit plin cu drojdie și vinde un pliculeț de drojdie uscată cu 30 de lei. Autoritățile au intrat pe fir!
În plină pandemie de coronavirus, comercianții profită de criza alimentară și scumpesc alimentele de bază. Există produse care se vând și de șase ori mai scump.
După ce unele alimente de bază au devenit greu de găsit în magazine, iar altele s-au scumpit considerabil, mai multe instituții ale statului au demarat controale în masă. Inspectorii ANAF, cei de la Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Cosumatorului verifică firmele pentru a-i depista pe cei care vând produse nejustificat de scumpe.
De exemplu drojdia și-a triplat prețul în unele magazine, iar spirtul s-a dublat. Și prețurile pâinii, zahărului sau cărnii au crescut comparativ cu luna trecută.
Potrivit Știrile PRO TV, printre speculanții care profită de criza coronavirusului se află și un bistrițean. Printr-un anunț postat pe internet, tânărul din Bistrița oferă un depozit plin de pachete de drojdie. 7 euro costă acum fiecare pachet, de 6 ori mai scump decât înainte de criza declanșată de coronavirus. A fost bucuros când reporterii l-au anunțat că vor să cumpere o cantitate mare, însă a bătut în retragere când aceștia s-au prezentat. Imediat după apel, anunțul a fost șters.
Cei care vor să mai profite de această criză sunt și producătorii de măști de protecție. Măștile chirurgicale nu se mai găsesc de mult în magazine sau farmacii, iar acest lucru i-a determinat pe unii să se apuce de confecționat măști de bumbac sau tifon care se vând chiar și cu 20 de lei bucata. Totuși, Ministerul Săntății avertizează că acestea nu sunt eficiente împotriva coronavirusului.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, recunoaște că aceste creșteri exagerate de preț nu sunt justificate, iar amenda cu care speculanții pot fi cadorisiți este extrem de mare – 10% din cifra de afaceri din ultimul an.
„Ca urmare a dinamicii prețurilor, Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF monitorizează și analizează comerțul cu produse care au înregistrat creșteri semnificative nejustificate ale prețurilor, pentru asigurarea unui mediu concurențial onest și a accesibilității mijloacelor de prevenire a infectării. Monitorizarea variațiilor de prețuri și verificarea modului de declarare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măşti, mănuşi, biocide, dezinfectanţi) şi alte echipamente de protecţie sanitară, care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, cât și produse alimentare esențiale specifice coșului de bază”, transmit într-un comunicat cei de la ANAF.