S-au impus noi măsuri de siguranță și de prevenire a răspândirii coronavirusului. Evenimentele cu peste 100 de participanți, INTERZISE! Chiar și slujbele bisericești. AFLĂ ce măsuri se mai impun:
Raed Arafat și secretarul de stat Nelu Tătaru au susținut o conferință în care au anunțat noile măsuri ce se impun pentru evitarea răspândirii pandemiei de coronavirus.
Raed Arafat:
- suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției de medicamente și dispozitive medicale, materiale sanitare esențiale în prevenția tratării infecției cu Covid-19 în afara României
- recomandarea decalării a firmelor private cu peste 99 de angajați a programului de lucru pentru cei care folosesc transportul în comun, până la 31 martie. Trei intervale orare sunt recomandate: ora 8, 9, 10 de începere a programului.
- Pentru instituțiile publice decalarea programului este obligatorie.
- restricționarea activităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. Dacă sunt activități care se pot desfășura în aer liber, ca la biserică, acest lucru se poate face
- sistarea activității cu public pentru muzee, până la 31 martie
- recomandarea suspendarii activității didactice din învățământul superior până la 31 martie. Aici se pune problema căminelor studențești
- La nevoie, structurile de Poliție și Jandarmerie asigură măsurile necesare, precum fluidizarea circulației auto legată de gestionarea coronavirus (ați văzut deja situația de la granițe)
Avem 752 de cazuri care sunt în carantină în acest moment!
În cazul limitei de 100 de persoane nu sunt incluse mall-urile, hipermarketurile, supermarketurile, dar sunt incluse cinematografele, opera, Ateneul.
Declarații Nelu Tătaru:
Avem în acest moment 31 de cazuri din 1200 de teste. ȘASE dintre cei 31 s-au vindecat.
Am avut un aflux al cetățenilor români întorși din Italia și ne pregătim pentru un aflux al cetățenilor veniți din celelalte zone.
– Ministerul Sănătății a decis extinderea zonelor roșii în nord-estul Franței și regiunea Madrid și a zonelor galbene la restul localităților din Franța, Germania și Italia.
-Cei întorși din zonele roșii vor intra în carantină, cei veniți din zonele galbene vor intra în izolare la domiciliu.
-În scenariul trei vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, arondate doar pentru pacienții cu Covid-19.
-Se pregătesc spitalele de suport care vor prelua celelalte afecțiuni de boli infecțioase non-coronavirus.
– Se vor reține 10% din cele 4.000 de paturi de ATI pentru pacienții în stare critică. Cazurile critice sunt cele care cedează de insuficiență respiratorie.
-La Ministerul Sănătății avem în timp real stocurile de medicamente și echipamente de protecție din spitale.
-S-a reluat producția de materie primă din China și India, astfel că cele 13 medicamente raportate ca fiind într-o criză, nu mai există, având la unele și 35 de alternative. În acest moment nu există o criză a medicamentelor
-Suntem în scenariul doi, 26-100 de cazuri, scenariul în care avem transmitere în comunitate, dar sporadică. Deci pe primul loc rămâne tot prevenția.
-Toate sunt în stare stabilă, inclusiv femeia gravidă și cei patru cu patologii cronice. NU avem pacienți care să necesite suport ventilator sau monitorizare specială.
–Să nu aglomerăm camerele de gardă cu cazuri nejustificate. În acest moment s-au limitat intervențiile chirurgicale care nu erau absolut necesare.
Ultimul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat miercuri dimineață, la Iași, al 31 – lea caz la nivel național.
Este vorba de un bărbat, 42 ani, confirmat în Iași, debut pe 4.03, internat pe 10.03, revenit din Veneția în 2.03, este la Spitalul de Boli Infecțioase. În prealabil, tot miercuri dimineață, a fost depistat un nou caz de îmbolnăvire în Capitală. Este vorba de o femeie, 43 ani, medic gastroenterolog la spitalul Gerota, contact al pacientului care a fost internat în același spital.
Întreaga conferință poate fi urmărită mai jos:
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=l_n278PQ64U” /]