Cei care au lucrat în două sau mai multe țări din UE, pe baza formularului E 104, pot să-și totalizeze perioadele de asigurare. Casa de Asigurări de Sănătate a pus la dispoziție informațiile esențiale cu privire la acest formular:
Bistrițenii sunt împrăștiați, la muncă, în toată lumea. Cei care lucrează în Uniunea Europeană, își pot cumula perioadele de asigurare, prin formularul E 104.
Conform informațiilor reprezentanților CAS, tot mai mulți se interesează de acest formular. Tocmai de aceea, s-au făcut publice informațiile esențiale legate de acest formular:
- Formularul E 104, ca și oricare formular european, NU TREBUIE TRADUS, indiferent care este țara emitentă sau care este țara primitoare, membră a UE
- Formularul E 104 se eliberează de casa de sănătate județeană din județul în care are sau a avut ultima dată domiciliul persoana solicitantă, fiind necesare următoarele documente:
- cerere de eliberare a formularului din partea solicitantului care trebuie să conțină următoarele elemente, dacă nu există editată o cerere tip la nivelul casei de asigurări de sănătate de care aparține solicitantul: nume, prenume, CNP, serie și nr. act identitate, domiciliul sau reședintă, formularul european solicitat și pentru ce se solicită acesta (motivul, țara primitoare etc.), modalitatea de transmitere a formularului – ridicare de la sediul CAS, transmitere prin poștă, email, fax (în aceste cazuri se vor menționa adresele, telefon/fax la care dorește solicitantul să îi fie expediat formularul)
- copie act de identitate(carte identitate, pașaport etc.)
- Persoanele care au dobândit cetățenie română ,au pașaport românesc dar NU AU AVUT NICIODATA DOMICILIUL/REȘEDINȚA ÎN ROMÂNIA (de regulă cetățeni din Republica Moldova), nu sunt în evidența niciunei case de asigurări de sănătate și, ca urmare, nu pot obține Formularul E 104. Aceste persoane trebuie să se adreseze Serviciului de Evidență a populației din județul în care li s-a eliberat pașaportul și să solicite o adeverință din care să rezulte că nu au avut niciodată domiciliul/reședința pe teritoriul României. Această adeverință atestă și faptul că nu a fost asigurat niciodată în România.
Pentru informatii suplimentare privind modalitatea de depunere a cererii, transmiterea formularului și termenul de eliberare a formularului, solicitantul poate lua legătura cu casa de asigurări de sănătate de care aparține, accesând site-ul corespunzător, pe care îl puteți găsi AICI.
Fiecare site are un modul „DATE DE CONTACT”de unde se poate alege modalitatea de a intra în posesia altor informații.