Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a pornit într-un lanț de vizite inopinate, la diferite instituții din țară. Ajunsă la Bistrița, aceasta a avut o scurtă întâlnire cu presa. „Printre problemele de care vreau să mă ocup e cea a pensiilor internaționale. Și totodată, a copiilor nimănui, copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate!”, a declarat aceasta.
Violeta Alexandru, ministrul muncii, a făcut câteva vizite inopinate la Casele de Pensii, DGASPC-uri și alte instituții din țară.
Ajunsă la Bistrița, aceasta a avut o scurtă întâlnire cu presa, între vizita la Casa Județeană de Pensii și DGASPC BN.
„Am vrut să văd eu, cu ochii mei, și să verific exact ceea ce se întâmplă în teritoriu. Multe dintre informațiile primite mi s-au confirmat și vreau ca după aceste vizite să mă ocup mai îndeaproape de câteva probleme. Vizitele mele sunt inopinate, pentru că nu vreau ca toate să fie perfecte, că vine ministrul. Vreau să le văd exact așa cum sunt”, a explicat Violeta Alexandru.
Ministrul a subliniat două probleme majore de care vrea să se ocupe.
„În primul rând, am văzut că e o problemă cu pensiile internaționale. Sunt puțini care lucrează la Casele de pensii la acest departament, și volumul de muncă e mare. Avem uneori întârzieri și până la 3 ani de zile, mai ales când e vorba de Italia. Cele mai multe solicitări de pensionare internațională vin din Spania. Dar volumul de muncă e mult, și cele mai mari bătăi de cap ni le dau instituțiile omoloage din țările respective. E nevoie de suplimentarea personalului care lucrează cu pensiile internaționale, iar cea mai bună variantă e de a reloca personal de la alte departamente”, a explicat Violeta Alexandru.
Mai mult, multe acte ajung să fie făcute de mână, din cauză că platformele sunt în urmă, iar multiplele modificări legislative au îngreunat procesul updatării.
[arve url=”https://youtu.be/Ibt2AFBR3Pg” /]
„O altă problemă e cea a copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Aceștia sunt în afara oricărui sistem de monitorizare. Ei rămân în grija celorlalte neamuri, și poate se mută pe raza unui alt județ. Ei bine, instituțiile nu trec de atribuțiunile lor, nu se comunică mutarea copilului, și astfel se pierde monitorizarea lui. Se impune o mai bună colaborare între asistența socială din cadrul primăriilor, DGASPC-uri, școli și ar trebui gândit chiar și un parteneriat cu Ministerul Educației”, a mai subliniat ministrul.
[arve url=”https://youtu.be/l7qBU9qpWwk” /]
Aceasta a explicat faptul că nu e satisfăcută de modul în care ANOFM își face datoria.
„Eu cred că instituțiile din România au eșuat în ceea ce privește încurajarea oamenilor să-și găsească de lucru în domeniul lor. Eu cred că ANOFM, prin agențiile județene, sunt bune plătitoare de subvenții, dar necorelați la cererea de pe piață. Probabil că și cei din străinătate s-ar întoarce să lucreze acasă, dacă ANOFM și-ar face treaba așa cum trebuie. Eu nu sunt impresionată de cifre. Eu vreau să văd rezultatele, ori rezultatele nu mă satisfac”, a concluzionat ministrul muncii, Violeta Alexandru.