Primarul Ovidiu Crețu a prezentat azi Bugetul de venituri și cheltuieli a municipiului pentru anul 2020. Cheltuielile propuse valorează cu 6,4 milioane lei mai mult decât încasările. „Sper să ne mai ajute Radu Moldovan, ca și anul trecut. Ar fi bine dacă banii de la Guvern s-ar împărți echitabil”, a declarat edilul.
Astăzi a avut loc o ședință la Primăria Bistrița. Primarul a prezentat, succint, Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020.
„Este un buget care se înscrie în linia crescătoare a bugetelor din ultimii 12 ani, un buget axat pe dezvoltare, bazat pe utilizarea fondurilor europene. Asta din cauza faptului că resursele proprii ale municipiului pentru dezvoltare sunt extrem de limitate, deci dezvoltarea se face 90% din fonduri europene nerambursabile”, a declarat acesta.
Astfel, PMB ar urma să încaseze anul acesta 331.424.000 lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 337.858.000 lei.
De unde vin încasările, speranța într-o colaborare cu Consiliul Județean și dorința ca Guvernul să aloce bani echitabil, vedeți în video de mai jos:
[arve url=”https://youtu.be/_NIWv6PsIoM” /]
CHELTUIELI
Cheltuielile prevăzute se împart în șase mari categorii:
„Acest procent de 22,67% ne situează pe o poziție foarte bună în rândul orașelor reședință de județ similare. Noi derulăm sume foarte mari din fonduri europene, care ne cresc foarte mult bugetul și automat ponderea cheltuielilor de personal scade. Când am venit la primărie ponderea mergea undeva spre 30%, chit că erau salariile mai mici, dar nu se absorbeau fonduri. Am mers pe varianta aducerii unor fonduri prin programe europene și pe linia creșterii salarizării, pentru că nu poți să derulezi proiecte de 100 de milioane de euro cu oameni plătiți cu un salariu mic”, a explicat Crețu.
Cheltuielile pe tip de activități
Cei mai mulți bani merg în sfera învățământului, fiind alocate și fonduri nerambursabile pentru reabilitarea a mai multe unități școlare:
Cheltuieli- fonduri nerambursabile pentru eficiența energetică
În acest an se continuă izolarea termică a blocurilor din municipiu. Și totodată, aproape 70 la sută din străzile din municipiu vor avea iluminat public mai bun.
Cheltuilei- Mobilitate și spații verzi
O parte din banii municipiului vor completa și fondurile nerambursabile primite pentru 8 proiecte „verzi”. E vorba de încurajarea folosirii transportului în comun, reabilitări străzi, dar și realizarea unor alte spații verzi.
„Oamenii trebuie încurajați să lase mașinile acasă. O variantă ar fi să le faci facilități de accesare a transportului public în comun și chiar să desființăm parcările din zona centrului istoric”, a explicat Ovidiu Crețu.
CHELTUIELI privind obiective culturale și sociale
Există finanțare nerambursabilă pentru patru proiecte aflate în faza de implementare și unul în precontractare.
„Există un punct termic lângă Generală 1 pe care vrem să îl transformăm în cămin pentru persoane vârstnice”, a fost explicația primarului.
ALTE Cheltuieli din bugetul propriu:
Cheltuieli cu bani prin PNDL
Primarul a explicat că nu crede că se vor cheltui toate câte sunt propuse, dar cel puțin se va ajunge undeva la 300 de milioane de lei.
La ora 16:00 are loc, azi, dezbaterea publică a Bugetului municipiului, iar joi, consilierii locali se întrunesc în ședință pentru a aproba bugetul.