0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Cele aproape 200 de accidente cu trotinete electrice duc la schimbarea legislației:

Un mort, 36 de răniți grav și 152 de răniți ușor… Acesta e bilanțul accidentelor în care au fost implicați conducători de trotinete electrice. Creșterea explozivă a numărului acestor mijloace de deplasare a luat prin surprindere autoritățile. Așa că s-a decis schimbarea legislației. CE prevăd noile reglementări:

Tot mai mulți tineri, și nu numai, folosesc trotinetele electrice pentru a se deplasa. Autoritățile nu se așteptau la o creștere așa mare a utilizatorilor, motiv pentru care legislația nu era foarte strictă.

Totuși, o analiză a MAI a descoperit că în perioada 2016 – 2019 au avut loc 192 de accidente în care au fost implicați conducători ai trotinetelor electrice. Acestea s-au soldat cu un mort, 36 de răniți grav și 152 de răniți ușor.

Acest lucru a determinat autoritățile să aducă reglementări la legislația în vigoare.

CE se schimbă:
  • trotineta electrică să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane
  • Viteza de deplasare – 6 – 25 km/h
  • Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete
  • În lipsa pistelor, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
  • conducătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani
  • Transportul pasagerilor este interzis
  • Trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia
  • Trotinetele electrice pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta
  • Este obligatorie echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente
  • Conducătorii cu vârsta sub 16 ani trebuie OBLIGATORIU să poarte cască de protecție

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.

Acest proiect de lege este supus dezbaterii publice. Așadar, cei care au nemulțumiri sau sugestii, le pot trimite pe adresa  [email protected] în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunțului pe site.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.

Sursă foto- Shutterstock

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...