Un proiect frumos, un vis îndrăzneț a unor tineri. Cei din Asociația ONG Ținutul Haiducilor vor să facă un centru de reabilitare, pe Valea Țibleșului. Acum sunt în faza de punere pe hârtie a visului. Și de găsire a sponsorilor care să le transforme visul în realitate.
În 2018 a luat ființă un ONG mai aparte. O mână de tineri entuziaști, voluntari, idealiști, vizionari, cu bune intenții, și-au pus în cap să schimbe „viața la țară”.
Asociația ONG Ținutul Haiducilor are ca scop promovarea turismului și oferirea de diferite servicii, pe Valea Țibleșului.
Mai multe despre cine sunt acești tineri, și care e viziunea lor, aici:
Asociația ONG Ținutul Haiducilor Tîrlișua, o șansă pentru satul românesc și valea Țiblesului!
Tinerii nu se tem să viseze măreț, fiind siguri că prin determinare și implicare, visele devin realitate.
În acest moment, voluntarii ONG-ului visează la un proiect social inedit. Un centru de reabilitare și dezintoxicare. În acest centru ar urma să fie primiți adolescenții vulnerabili, atât din țară cât și din străinătate.
Se dorește crearea de parteneriate cu statele membre UE.
La acest centru se vor oferi cele mai moderne și utile servicii pentru tratarea și prevenirea acestor adolescenți de a cădea din nou în patima drogurilor, alcoolului, jocurilor de noroc și a altor fapte negative care săvârșite ar putea să îi ducă într-o zi spre detenție.
Pe perioada șederii în acest centru, adolescenții vor învăța moduri de viață liniștite, controlarea comportamentului, gestionarea diferitelor situații tensionate. Vor avea chiar și posibilitatea de calificare în diferite domenii de muncă sau artistice, care să conducă la reintegrarea socială a acestora.
Momentan, proiectul e doar un vis măreț, în proces de a fi pus pe hârtie și de a-i căuta sponsori, oameni care să-l transforme în realitate.
„Acesta e un proiect de viitor, pe care îl avem. Ne dorim foarte tare să îl ducem la îndeplinire. Urmează să îl punem exact pe hârtie, așa cum îl gândim și-l vizualizăm noi, iar apoi vom căuta sponsori care să susțină acest proiect”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Valentina Bălăjan.
Conform unei statistici la nivel național, zona Bistriței și a Clujului este una dintre cele mai „ticsite” de dependenți, din întreaga țară. Cu toate acestea, lipsesc centrele de dezintoxicare și reabilitare, cu finalitate în reincluderea în societate a celui dependent.