Halterofilul Răzvan Martin, care s-a retras din sport în urmă cu câțiva ani, a fost depistat dopat cu steroizi la Jocurile Olimpice din 2012. La 8 ani de la competiția sportivă, bistrițeanul ar putea rămâne fără medalia de bronz câștigată, dacă și proba B confirmă dopajul.
După 8 ani, Agenția Mondială Antidoping (AMA) a ajuns la concluzia că halterofilul bistrițean Răzvan Martin, care a fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 a fost dopat în timpul competiției.
Potrivit Agerpres, acesta a fost depistat pozitiv cu steroizi, în cadrul unui test antidoping efectuat în prezent de AMA asupra mostrei prelevate în momentul respectiv. Dacă analiza probei B confirmă rezultatul de la prima probă, Martin riscă retragerea medaliei.
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că a primit o informare din partea Agenției Mondiale Antidoping referitor la testul pozitiv al lui Răzvan Martin.
„În cazul lui Răzvan Martin acum se analizează şi proba B… aşteptăm să vedem care este rezultatul şi în această probă şi vom da un comunicat. Încă nu e definitiv cazul, a fost solicitată şi analiza probei B, acesta este stadiul. Deci procedura este în curs de desfăşurare. Am primit de la WADA o adresă legată de cazul lui Martin. Dar deocamdată nu putem avea o poziţie pentru că nu e încheiat. După ce se anunţă rezultatul vom şti sigur, se retrage sau nu medalia. Până atunci facem doar speculaţii, o fi, nu o fi… După proba B se va cunoaşte verdictul, atunci nu mai există loc de interpretare”, a afirmat Covaliu pentru AGERPRES.
Răzvan Martin are 28 de ani și este originar din Cluj-Napoca, însă din copilărie s-a pregătit și stabilit în Bistrița. Acesta are în palmares 5 medalii, una de bronz la Jocurile Olimpice din 2012, una de aur la Campionatele Europene din 2011, una la cele din 2012, una de argint la cele din 2017 și una de argint la cele din 2018. Două medalii au fost pierdute, după ce a fost depistat dopat cu stanozolol la Campionatele Europene din 2013. După acest eveniment a fost suspendat până în 2015.