PNL şi-a propus să accelereze, începând cu luna februarie, procedurile în vederea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, pentru ca acestea să aibă loc până în aprilie. Iniţiativa este susţinută de preşedintele Klaus Iohannis şi de o parte dintre parlamentari.
De anticipate au vorbit, pe rând, președintele Klaus Iohannis, eurodeputatul Rareș Bogdan. Cei mai fervenți susținători ai anticipatelor odată cu alegerile locale sunt liderii Alianței USR-Plus, Dan Barna, respectiv Dacian Cioloș.
Dan Barna a explicat că luna februarie va fi decisivă pentru a afla dacă va fi sau nu un scrutin înainte de termen. Liderul USR spune că dacă se va ajunge la o decizie, alegerile parlamentare vor avea loc în aceeaşi perioadă cu localele. Dacian Cioloş i-a cerut public preşedintelui Klaus Iohannis declanşarea rapidă a alegerilor anticipate „pentru a evita distrugerea ţării”.
Mai mult, o viitoare moțiune de cenzură inițiată de PSD, poate avea, însă, același rezultat: declanșarea alegerilor anticipate. Nu trebuie uitat că o asumare a modificărilor legii electorale care să prevadă alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ar putea avea același rezultat.
PSD nu agreează idea anticipatelor
Radu Moldovan, vicepreședinte al PSD la nivel național, a vorbit și el despre posibilitatea declanșării procedurilor pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate. În opinia liderului social-democrat, aceste alegeri nu vor avea loc, dată fiind procedura greoaie legislativă prevăzută pentru acest gen de evenimente electorale.
Radu Moldovan: „Actualul Guvern PNL, susţinut de o altă multitudine de partide, ar trebui, dacă tot a vrut la guvernare, să ne spună ce fac cu guvernarea. Ba sunt anticipate, ba se ceartă premierul cu preşedintele, ba îşi dă demisia, ba nu-şi dă demisia. Cum credeţi că arată imaginea României în ochiul unui potenţial investitor când noi avem Guvern, nu avem Guvern, avem alegeri, nu avem alegeri… E o guvernare glumă proastă. Nu cred că se vor face anticipate dacă ne uităm la procedură. Am văzut mascarada de ieri, Biroul Executiv al PNL a nominalizat o altă comisie care să poarte o discuţie cu parlamentarii. Eu am fost pe acolo prin Parlament. O să fie o aglomeraţie de parlamentari care să stea la coadă şi să negocieze cu Comisia PNl acordul unanim de dizolvare a Parlamentului… O să vedeţi, o să ziceţi că s-a mutat Gigi cu covrigii la Parlament şi stau la coadă la semnat acorduri”, a punctat preşedintele Radu Moldovan.
Procedura pentru declanşarea anticipatelor
Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.
Astfel, singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constituţie, doar „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare”, de către preşedintele României.
Preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
Mai precis, alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici după respingerea în Parlament a două propuneri de Guvern, decât dacă preşedintele României solicită expres acest lucru, după întrunirea condiţiilor constituţionale.
Pe de altă parte, Constituţia mai prevede şi faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Alin Cordoș