-1.7 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Monica Halaszi: Absolvenții a căror medie de admitere este sub 5 să fie obligați să urmeze școala profesională – fabrică de „Dorel” pe bandă rulantă

Profesoara Monica Halaszi vrea ca „Dorel” să redevină doar un nume. Aceasta critică posibilitatea în urma căreia elevii sub 5 la Evaluarea Națională să fie obligați să urmeze școli profesionale. Conform profesoarei, „Dorel” este produsul școlii românești, dar și simbol al eșecului acesteia.

Monica Halaszi este profesoară de limba română la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și un nume cu rezonanță atât offline cât și online!

În contextul unor discuții despre posibilitatea ca, începând cu anul școlar 2019-2020, absolvenții clasei a VIII-a a căror medie de admitere este sub 5 să fie obligați să urmeze școala profesională, profesoara spune într-un mesaj scris pe Facebook că „Dorel cel nepriceput” este produsul școlii românești, iar ministrul Ecaterina Andronescu e unul din părinții lui.

„La profesională ajung doar proștii. Toată lumea la liceu” – o idee cu rădăcini groase și adânci. 

 În anul 2009 s-au desființat școlile profesionale, Ministerul Educației trimițând toți elevii la liceu. Astfel s-a creat un context în care o meserie nu este importantă, iar toți elevii trebuie școliți! Context care avea să ducă mai târziu la criza actuală de pe piața muncii și la un deficit major de muncitori, conform Monicăi Halaszi.

Mesajul că elevul de la profesională e unul care «nu e în stare să ia un amărât de cinci» nu face decât să agraveze situația. Oprirea «deșertificării» din domeniul forței de muncă cere strategii, timp și efort, iar schimbarea mentalității înrădăcinate („La profesională ajung doar proștii.”) și mai mult timp și efort.”, a explicat profesoara în postarea ei de pe Facebook.

De asemenea, aceasta comentează și faptul că imaginea de odinioară a meseriașului a fost distrusă, iar ideile propuse de MEN sunt un atentat la economia națională:

În loc să se identifice cauzele reale ale rezultatelor slabe ale elevilor, pentru a acționa asupra acestora, se găsește o pseudosoluție care va crește numărul Dorelilor. În loc ca elevii să fie ajutați să-și descopere abilitățile și să decidă dacă le-ar plăcea să învețe o anume meserie, sunt puși în situația de a se jena gândindu-se că ar putea să ajungă la profesională, unde-s «ăia de sub 5». În loc să se redea încrederea în faptul că a cunoaște bine o meserie este pașaportul fiecăruia dintre noi pentru o viață de calitate a fiecăruia, se distruge tot ceea ce a mai rămas din imaginea meseriașului, a omului specializat care are viziune și găsește soluții și te salvează când tu, omul simplu, te afli în impas. E un atentat la economia națională. Ea are nevoie de meseriași, nu de Doreli.”, a mai scris Monica Halaszi.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.