-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Monica Halaszi: Absolvenții a căror medie de admitere este sub 5 să fie obligați să urmeze școala profesională – fabrică de „Dorel” pe bandă rulantă

Profesoara Monica Halaszi vrea ca „Dorel” să redevină doar un nume. Aceasta critică posibilitatea în urma căreia elevii sub 5 la Evaluarea Națională să fie obligați să urmeze școli profesionale. Conform profesoarei, „Dorel” este produsul școlii românești, dar și simbol al eșecului acesteia.

Monica Halaszi este profesoară de limba română la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și un nume cu rezonanță atât offline cât și online!

În contextul unor discuții despre posibilitatea ca, începând cu anul școlar 2019-2020, absolvenții clasei a VIII-a a căror medie de admitere este sub 5 să fie obligați să urmeze școala profesională, profesoara spune într-un mesaj scris pe Facebook că „Dorel cel nepriceput” este produsul școlii românești, iar ministrul Ecaterina Andronescu e unul din părinții lui.

„La profesională ajung doar proștii. Toată lumea la liceu” – o idee cu rădăcini groase și adânci. 

 În anul 2009 s-au desființat școlile profesionale, Ministerul Educației trimițând toți elevii la liceu. Astfel s-a creat un context în care o meserie nu este importantă, iar toți elevii trebuie școliți! Context care avea să ducă mai târziu la criza actuală de pe piața muncii și la un deficit major de muncitori, conform Monicăi Halaszi.

Mesajul că elevul de la profesională e unul care «nu e în stare să ia un amărât de cinci» nu face decât să agraveze situația. Oprirea «deșertificării» din domeniul forței de muncă cere strategii, timp și efort, iar schimbarea mentalității înrădăcinate („La profesională ajung doar proștii.”) și mai mult timp și efort.”, a explicat profesoara în postarea ei de pe Facebook.

De asemenea, aceasta comentează și faptul că imaginea de odinioară a meseriașului a fost distrusă, iar ideile propuse de MEN sunt un atentat la economia națională:

În loc să se identifice cauzele reale ale rezultatelor slabe ale elevilor, pentru a acționa asupra acestora, se găsește o pseudosoluție care va crește numărul Dorelilor. În loc ca elevii să fie ajutați să-și descopere abilitățile și să decidă dacă le-ar plăcea să învețe o anume meserie, sunt puși în situația de a se jena gândindu-se că ar putea să ajungă la profesională, unde-s «ăia de sub 5». În loc să se redea încrederea în faptul că a cunoaște bine o meserie este pașaportul fiecăruia dintre noi pentru o viață de calitate a fiecăruia, se distruge tot ceea ce a mai rămas din imaginea meseriașului, a omului specializat care are viziune și găsește soluții și te salvează când tu, omul simplu, te afli în impas. E un atentat la economia națională. Ea are nevoie de meseriași, nu de Doreli.”, a mai scris Monica Halaszi.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...