Attila este unul dintre cei mai cunoscuți conducători din istorie, fiind liderul hunilor. Între 434 și 453, hunii conduși de Attila au reușit să învingă Imperiul Roman. Ei au început invazia din sudul Balcanilor și cu greu au fost opriți.
Attila a rămas așadar în istorie ca fiind liderul hunilor, însă despre el mai rămân și lucruri mai puțin știute:
1. Singura înfrângere a suferit-o în Catalunia – Armata de 200 de mii de huni condusă de Attila a încercat, în 451, să invadeze provincia Gaul. Totuși, armata lui Attila a fost învinsă după un parteneriat făcut de regele vizigoților Theodoric I cu generalul Flavius Aetius.
2. Avea un stil de viață modest – Attila era recunoscut și pentru dorința sa de a face capturi cât mai mari, în special aur. Ba chiar la banchetele pe care le dădea oaspeții erau serviți cu mâncăruri alese, în farfurii de aur. Totuși, Attila prefera să ducă o viață modestă și mânca dintr-o farfurie de lemn. De asemenea, el obișnuia să bea dintr-o cană de lemn, în timp ce oaspeții din căni din aur și argint.
3. Attila e prezent în multe filme și jocuri – Fiind un personaj atât de important în istorie, Attila e prezent în multe producții. La începutul anilor 2000 a fost lansată inclusiv o miniserie inspirată din viața sa, cu Gerard Butler în rolul principal. În plus, pentru pasionații de jocuri online, Attila are și propriul slot. Se numește Attila the Hun și a fost dezvoltat de compania Relax Gaming, o companie care lanseaza an de an jocuri de pacanele de top. Este un slot cu o grafică de excepție, cu elemente din acele vremuri. Printre simbolurile jocului se află trăsuri trase de cai, monede cu chipul liderilor, cai și lupi.
4. A avut o moarte misterioasă – Attila a murit în anul 453, după nunta cu o femeie pe nume Ildico. El a mâncat și a băut până noaptea târziu, însă în dimineața zilei următoare era de negăsit. Gardienii au decis să spargă ușa camerei sale și l-au găsit mort. Conform istoricilor, el ar fi sângerat pe nas în timpul nopții și s-ar fi înecat cu propriul sânge. Totuși, nimeni nu știe cu exactitate unde este înmormântat. Priscus a relatat că, din dorința de a comemora moartea liderului, soldații săi și-au uns fețele cu sânge. Iar trupul său a fost pus în trei sicrie, ca un lucru inedit, unul de aur, unul de argint și unul de fier, având alaturi de el armele de încredere. Istoricii susțin că Attila a fost îngropat în albia unui râu deviat după înmormântare. Apoi, acesta și-a reluat cursul și a acoperit mormântul cu apă.
5. Și-a ucis propriul frate – Istoria îl consemnează pe Attila ca fiind nemilos, iar acest lucru este confirmat și de un episod petrecut în 443. Astfel, hunii au revenit în Ungaria după pacea din 443, iar scriitorul roman Priscus a relatat că Bleda, regele hunilor, a fost ucis de fratele său Attila.
6. Educația sa a fost aparte – Chiar dacă are imaginea unui nespălat și needucat, el a avut parte de o educație aparte. S-a născut într-o familie puternică din nordul fluviului Dunărea. El vorbea latină și gotică și a învățat strategii militare și de tactică. De asemenea, a fost instruit și în arta luptei cu sabia, a arcului și a călăriei.
7. Pentru o tânără a atacat Gaul – La un moment dat, Attila a invadat Gaul cu gândul că o va avea soție pe Honoria, sora lui Valerian al III-lea, împăratul Romei de vest. Ea i-a trimis un inel și i-a cerut ajutor, după ce i-a fost promisă unui arstricat roman. Drept urmare, Attila a privit acest gest ca pe o cerere în căsătorie, desi Honoria a susținut că nu era cazul.