65 de mii de elevi riscă să rămână cu media neîncheiată pe Semestrul I, anunță Ministerul Educației. Sunt de 4 ori mai mulți decât anul trecut, astfel încât Ministerul Educației a decis – după o ședință cu inspectorii școlari generali – prelungirea perioadei de încheiere a mediilor. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
Ministerul Educației susține că este vorba despre elevi care nu au avut dispozitive sau internet pentru acces la școala online.
Față de numărul mediu al elevilor care rămâneau cu situția neîncheiată anii trecuți (adică aproximativ 15.000), acum este vorba despre un număr de 4,3 ori mai mare – respectiv 65.000, notează EduPedu.ro.
„La acest moment, conform datelor transmise de unitățile școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, se estimează că un număr de cca. 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice – factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc”
Potrivit datelor primite de Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, o situație întocmită în 8 ianuarie 2021, dintre cei 36. 786 de elevi din județ – 351 de elevi se încadrează în categoria de risc. Dintre aceștia, 190 provin din mediul rural, iar 161 din mediul urban.
70 de elevi nu au avut posibilitatea să se conecteze la internet: 27 de elevi din mediul urban, alți 43 provenind din mediul rural.
180 elevi (83 din mediul urban, 97 din mediul rural) nu au încă tablete sau mijloace electronice pentru a participa la școala online.
La aceștia, se adaugă încă 101 elevi (51 – din mediul urban, 50 din mediul rural) care au transmis Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud alte motive. Între acestea se află și faptul că elevii respectivi nu au parte de un părinte sau o rudă disponibili să îi supravegheze sau ajute în timpul orelor online.
Există și părinți care, din diferite motive, nu se pot implicare în școala line, dar au fost și elevi plecați în străinătate sau care au avut probleme de sănătate. O parte dintre elevii de la Liceul cu Program Sportiv, de pildă, au fost ocupați cu cantonamentele sau concursurile. Cei de la Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud au completat și faptul că este foarte probabil ca până la finalul semstrului, multe din aceste probleme să se rezolve iar numărul elevilor în categoria de risc să scadă simțitor.
Ministerul Educației a identificat și câteva măsuri necesare:
- Desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice;
- Prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea;
- Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline