Căutarea unui nou loc de muncă nu este întotdeauna ușoară, fie că ai deja unul, fie că momentan ești șomer. Dar înainte de a începe căutarea în mod serios sau de a trimite candidaturi, este important să te asiguri că ești pe deplin pregătit pentru rigorile procesului.
Mai jos sunt șase sfaturi pe care trebuie să le urmezi în cazul în care dorești să te siguri că găsirea unui loc de muncă se desfășoară cât mai ușor și mai rapid posibil:
1) Fă curățenie în rețelele de socializare
Atunci când aplici pentru un loc de muncă, unul dintre primele lucruri pe care le fac managerii care se ocupă de angajări este să te caute pe rețelele sociale. În timp ce unii oameni ar putea crede că este recomandabil să îți setezi toate conturile pe privat și să termini cu asta, există unele companii care ar putea să nu fie de acord cu lucrul acesta, temându-se că ascunzi ceva. În schimb, ar trebui să ai cel puțin câteva conturi publice „profesionale” – inclusiv pe LinkedIn – care să arate puțin din personalitatea ta, dar și expertiza pe care o ai în domeniul ales.
2) Fă propriile cercetări
Atunci când te gândești să aplici la o anumită companie, este logic să te documentezi mai mult. Acest lucru nu numai că te va ajuta să îți compui scrisoarea de intenție și să oferi răspunsuri mai bine informate în cadrul interviurilor, dar, de multe ori, acest efort te va ajuta să stabilești dacă este o companie pentru care chiar dorești să lucrezi.
3) Gândește-te la ceea ce cauți
Poate fi tentant să aplici pentru aproape orice loc de muncă care se află într-un domeniu de interes pentru tine. Dar de multe ori merită să te gândești cu adevărat la ceea ce vrei să faci atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De exemplu, dacă aplici la o mulțime de companii care cer muncă în colaborare, iar tu preferi să urmărești obiectivele pe cont propriu, acest lucru ți-ar putea permite să tai imediat de pe listă o mulțime companii.
4) Ia în considerare propria strategie
Există multe moduri de a-ți căuta un loc de muncă, dar nu toate vor fi potrivite pentru tine, a adăugat The Muse. Dacă ai deja un loc de muncă, angajatorul tău actual s-ar putea să nu vadă cu ochi buni faptul că îți cauți activ un alt loc de muncă, așa că s-ar putea să fie nevoie să faci mai mult pentru a păstra confidențialitatea căutării tale.
5) Scrie și editează documente pertinente
Deși ar trebui să te străduiești întotdeauna să îți personalizezi scrisoarea de intenție și CV-ul în funcție de locurile de muncă la care candidezi, este util să ai cel puțin un șablon bine făcut. Bineînțeles, trebuie să te asiguri că tot ceea ce trimiți poate fi citit cu ușurință și nu conține greșeli de scriere sau gramaticale. De asemenea, nu uita că fiecare CV trebuie să conțină o descriere personală.
6) Ia legătura cu persoanele tale de contact
Una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți muta candidatura deasupra teancului sau de a afla despre posturile pentru care ai putea fi perfect este să iei legătura cu alte persoane pe care le cunoști în industria ta. Dacă lucrezi în domeniul tău chiar și de un an sau doi, probabil că ți-ai făcut legături cu alte persoane din acest domeniu, iar acestea ar putea fi mai mult decât bucuroase să te ajute în procesul de căutare a unui loc de muncă.