Potrivit directorului Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Szekely Vilhelm, 30 de medici din județ au peste 70 de ani, iar 55 au vârste cuprinse între 65 și 70 de ani.
La ultima ședință de Colegiu Prefectural, directorul CJAS, Szekely Vilhelm a precizat că în județ mai sunt 30 de medici care au peste 70 de ani și 55 de medici cu vârstele cuprinse între 65 și 70 de ani.
Cei mai mulți medici care au trecut de 65 de ani sunt medici de familie din mediul rural, care sunt și greu de înlocuit.
Din numărul total de 130 de medici de familie din județ, 33 au între 65 și 70 de ani, iar 14 au peste 70 de ani.
Dintre medicii care activează în spitale, 14 au între 65 și 70 de ani și 8 au peste 70 de ani. 8 medici care activează în policlinici au între 65 și 70 de ani și 8 au peste 70 de ani.
„13% dintre medicii care sunt în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud au o vârstă care le-ar permite să se bucure de pensie și să stea în pensie fără să mai presteze servicii. Dar e nevoie de serviciile lor pentru că, deși vin medici tineri, aceștia nu sunt suficienți încât să acopere toate aceste posturi”, a precizat Szekely Vilhem.
Specialitățile deficitare în Bistrița-Năsăud sunt oncologia medicală, medicina fizică și de reabilitare, ortopedia pediatrică, reumatologia, pediatria, cardiologia.
Cum să vină medici tineri când praxisurile se vând cu niște scoruri astronomice, de care puțini medici tineri dispun.
Ar trebui interzisă vânzarea listelor:
– pacientul are dreptul de a dispune de persoana sa și de persoana care are dreptul de a accesa datele lui medicale (aspect de care nu se tine cont cand praxisul si listele sunt vandute; de multe ori pacientul nici nu stie că va trece la un nou medic)
– pacienții nu sunt nici „bunuri” și nici „animale”, să se tranzacționeze pe piața liberă.