8.8 C
Bistrița
miercuri, octombrie 30, 2024

2 în 1 la Șanț. Metoda ingenioasă a autorităților: sală pentru nunți și piață modernă, în același loc

Comuna Șanț a reușit ceea ce niciun organizator de evenimente din Bistrița nu a putut face: sală de nunți cu lift. Mai mult, autoritățile locale au dat dovadă și de eficiență a spațiului, amenajând la parter un fel de piață modernă pentru producători.

Centrul Cultural „Dimitrie Gusti” este cu siguranță unul dintre cele mai moderne din județ, având dotări de ultimă generație. Deși se ridică la standarde înalte, clădirea este construită în mare parte din lemn și piatră, tocmai pentru a nu pierde speficul zonei de munte care oferă o parte de liniște și căldura de acasă, în mod special pentru cei care sunt plecați peste hotare și se întorc în țară la evenimente speciale alături de familie sau prieteni.

Pe lângă faptul că are un design deosebit, clădirea beneficiază și de lift, fiind probabil singura sală de evenimente din județ dotată cu lift. Centrul Cultural „Dimitrie Gusti” poate găzdui până la 1.000 de persoane în sala de spectacole.

Ceea ce este foarte interesant este faptul că la parterul clădirii există spații comerciale pentru ca producătorii locali să își poată valorifica produsele tradiționale. Pe timp de primăvară, vară și toamnă în parcarea centrului există șapte mese rabatabile care pot fi folosite tocmai pentru a se evita comercializarea produselor pe marginea drumului.

Toate acestea au fost realizate din bugetul local, suma ridicându-se la aproximativ 5 milioane de lei. Acum servește evenimentelor care au loc în comuna Șanț după cum afirmă chiar primarul Ioan Szabo.

Este un gest de recunoaştere faptul că – la aproape 140 de ani de la naştere şi la 80 de ani de când a fost prezent în comuna Şanţ – numele lui Dimitrie Gusti să fie aşezat pe cea mai frumoasă instituţie a Văii Someşului.

*****

Filosof, sociolog şi estetician, membru al Academiei Române – fondator al Şcolii monografice de la Bucureşti şi al Muzeului Naţional al Satului Românesc – Dimitrie Gusti s-a născut la Iaşi în data de 13 februarie 1880. Cercetările făcute pe teritoriul României la 1935 de echipele regale de cercetare monografică a satului românesc coordonate de Dimitrie Gusti, dar și studiile sale au fost publicate în revista „Sociologia Românească”, însă accesul devine mai dificil pentru cititorul interesat de azi, care nu are posibilitatea de a găsi revista din 1936.

În ce priveşte cercetările întreprinse de echipele amintite în comuna Şanţ, lucrurile sunt deslușite, deoarece scriitorul bistriţean Dumitru Munteanu a publicat recent, „Comuna Şanţ – repere monografice interbelice”, cuprinzând aici studiile scrise după investigaţiile de la 1935 – 1936.

Istoria pe care cetățenii comunei Șant o păstrează la loc de cinste își găsește de acum o întruchipare modernă, atractivă, dar și  funcțională, în Centrul Cultural „Dimitrie Gusti”.

Gina Bontaș 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Aquabis, TeraSteel, Fan Courier și Sanovil! NOI locuri de muncă, în Bistrița

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AQUABIS unde este nevoie de un  electrician. iar Arena by Casa EMA caută antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. TeraSteel angajează operatori producție. Posturi disponibile și la GB Instaplan Bistrița:

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...